Немјерљив допринос Радуловића у повезивању цркве, државе и српске културе

0

ХАН ПИЈЕСАК – На Хан Пијеску данас је одржан округли сто о књижевном и теоријском лику Милана Радуловића за кога је речено да је дао огроман допринос успостављању веза и односа између цркве, државе и српске културе.

Округли сто је одржан у оквиру манифестације „Умјетност, наука и култура – Дани Милана Радуловића“ посвећене овом филозофу, естетичару, теологу, историчару и теоретичару књижевности, књижевном критичару, професору Православног богословског факултета „Свети Василије Острошки“ Универзитета у Источном Сарајеву и министру вјера у Влади Србије.

Декан Филозофског факултета Универзитета у Источном Сарајеву Владан Бартула рекао је да ће се значај Радуловића, који је дао на успостављању веза и односа између цркве и државе и српске културе, тек да испитује.

„Његово д‌јело је и у домену теорије и историје књижевности и философије, религије и културе, уопште државно правног оквира велико д‌јело које ће наука тек да открива на основу пуно текстова које је иза себе оставио“, рекао је Бартула Срни.

Он је напоменуо да је имао срећу да буде Радуловићев студент, асистент, колега и пријатељ и да га је наслиједио на Катедри за српску црквену књижевност на Православном богословском факултету у Фочи.

Професори са Православног богословског факултета „Свети Василије Острошки“ Ведран Голијанин рекао је да је велико и сваке хвале достојно д‌јело Народне библиотеке на Хан Пијеску да је једна од ријетких институција, која активно чува успомену на професора Милана Радуловића.

Он је истакао да би значај Радуловића требало приближити и обичном човјеку на оваким манифестацијама гд‌је људи из науке говоре о лику и д‌јелу професора.

Професор са Православног богословског факултета Драган Учур рекао је Срни да га је Радуловић увијек подсјећао на изворне хришћане из апостолских времена и такав је био до краја живота.

Он је нагласио да је Радуловићевом заслугом Богословски факултет у Београду враћен у састав Београдског универзитета

Директор Народне библиотеке у Хан Пијеску Озренка Ђурић Радуловић рекла је да ће професор Радуловић бити упамћен као високообразован човјек који је дао велики допринос заједници, изузетан, ненаметљив, посебан и племенит, да је био велика подршка у реализацији пројеката ове библиотеке.

На скупу су говорили његови пријатељи и сарадници, професори са Филозофског факултета Универзитета у Источном Сарајеву и са Православног богословског факултета „Свети Василије Осторшки“ у Фочи Универзитета у Источном Сарајеву.

Прочитан је и рад о теми „Милан Радуловић као министар вера од 2004. до 2007. у Влади Републике Србије“ Војислава Коштунице, његовог пријатеља из Београда који из здравствених разлога није присуствовао скупу.

Милан Радуловић је рођен 1948. у Малом пољу код Хан Пијеска, а преминуо у Београду 2017. године. Објавио је 21 књигу, у које спадају монографије, студије, расправе и есеји и више од 150 чланака у књижевној, научној периодици, те у научним зборницима.

Српска православна црква одликовала га је Орденом Светог Саве првог степена и добитник је награде „Исидора Секулић“.

Манифестацију су организовали Народна библиотека „Бранко Чучак“ на Хан Пијеску и Културни клуб „Фронесис“ из Источног Сарајева.

(www.palelive.com / Срна)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare