Naučni skup „Majka u srpskom jeziku, književnosti i kulturi“

0

VIŠEGRAD – U Andrićevom institutu u Andrićgradu održan je naučni skup „Majka u srpskom jeziku, književnosti i kulturi“, koji je okupio oko 20 izlagača, profesora srpskog jezika i književnosti.

Rukovodilac Odjeljenja za srpski jezik Miloš Kovačević rekao je da skup treba da pokaže koji su dominantni motivi koji drže srpsku kulturu objedinjenu, koji čine Srbe njima u današnjem vremenu.

„Majka je višeznačna riječ i kad kažete majka Srbija vidite da se pojam majka prenosi i na zemlju, otadžbinu. Pojam majke je širok. Znamo da bez majke nema života. Majka je oslonac u životu i nema ni jedne književnosti na svijetu koja u centru nema likove majke“, naglasio je Kovačević.

On kaže da je ovaj skup peti na temu koje podrazumijevaju identitetske kriterijume srpske kulture za očuvanje srpskog identiteta, kao i da, ako išta u jednoj zemlji čini identitet onda je to opet majka.

Kovačević je istakao da se majka javlja kao neka vrsta zaštitnika kroz cijeli život.

„Majčinska ljubav je opštepoznata ljubav. Dijete je u rječniku uvijek neko ko je nedorastao. Ali kad majka kaže moje dijete, to je roditeljska ljubav koja se razvlači kroz cijeli život“, napomenuo je Kovačević.

On ističe da je u romanu Emira Kusturice „Smrt je neprovjerena glasina“, najdominantniji lik majka Senka, koja je čuvar same porodice i koja je i doprinijela da on preko njenih osobina bude ono što jeste.

Nastavnik srpske književnosti na Filološko-umetničkom fakultetu u Kragujevcu Časlav Nikolić rekao je da je u izlaganju prikazao figuru majke velikog renesanskog slikara, vajara Mikalenanđela Bonarotija.

„Ta figura majke je zanimljiva jer o njoj sin ne govori. Ta situacija u kojoj se o majci ništa ne zna, ali čiji trag postoji kao negativni upis preokupira velikog umjetnika koji je bio i pesnik. Materinski princip je odlučujući princip koji definiše odnose svakog subjekta prema drugom subjektu“, istakao je Nikolić.

Docent na Odsjeku za srpsku književnost na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu Jelena Marićević Balać rekla je da su teme najraznovrsnije iz najrazličitijih oblasti srpskog jezika i srpske književnosti.

„Lingvisti su se odsmelili da se bave književnim temama, a i mi književnici smo ušli u domen ligvističkog tako da se uspješno prožima ova tema, koja je izuzetno važna. U našoj nauci i književnosti možda je tema oca zastupljenija ali majka pripada onom tipu osjećajnosti. Svi smo mi potekli od majke i ne bi sveta bilo da nema majke i majka je i zemlja, tako da je majka tema koja se može smatrati motivom čitave srpske književnosti“, naglasila je Balaćeva.

Naučni skup je održan u organizaciji Odjeljenja za srpski jezik Andrićevog instituta u Andrićgradu.

(www.palelive.com / Srna / Foto: Andrićev institut / Arhiva)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare