Наставак одлучног супротстављања Западу и још јача подршка Србима

0

БЕОГРАД – Убједљива побједа Владимира Путина на предсједничким изборима у Русији гарантује континуитет државне политике када је ријеч о Западу, али и појачавање подршке Србима, поготово због предсједника Републике Српске Милорада Додика који се искристалисао као прворазредни пријатељ Москве на Балкану, изјавио је Срни политички аналитичар Драгомир Анђелковић.

Анђелковић је истакао да побједа Путина ни у једном моменту није била неизвјесна „јер се у околностима када је Русија притиснута грађани по правилу хомогенизују и подржавају власт и националне интересе“.

„Та победа није никакво изненађење, али без обзира на то она гарантује континуитет државне политике. Путин је дошао до тачке да се одлучно супротстави Западу и од тога неће одустати“, истакао је Анђелковић.

Према његовим ријечима, Путин ће на томе истрајати док год не наметне нове глобалне односе са Кином, који су много равноправнији и који гарантују и малим земљама могућност заштите својих интереса.

„Мале земље као што су Србија и Република Српска ништа нису могле да ураде само када је Запад одлучивао, пошто нам није наклоњен. Много већи простор за нас и за друге земље света је када буде више центара моћи, и то се полако успоставља“, рекао Анђелковић.

Он је увјерен да Русија неће промијенити своју политику према Србима већ, напротив да ће појачавати подршку свјесна да је у прошлости можда и правила грешку што их није подржавала и што је покушавала да направи неку врсту баланса.

„Русија је била уз нас, али сада ће бити много више уз нас и када се ради о покушајима протурања резолуције о Сребреници и било чему другом, што је против Срба. То ће гарантовано бити спречено!“, сматра Анђелковић.

Он је нагласио да је ту поготово битан фактор предсједник Додик, који се, како је нагласио, искристалисао као неко ко је прворазредан пријатељ Москве на Балкану.

„Они полазе од тога да многи са њима играју из чистог прагматизма, али им је јако драго да тај прагматизам има у себи једну компоненту искрене подршке Русији, искрене окренутости Русији, што они виде у случају Додика. То је за нас, не само за Републику Српску, већ за Србе уопште инвестиција за будућност. У новонасталим околностима Русија ће још више бити уз нас“, поручио је Анђелковић.

Према најновијим подацима објављеним на интернет страници руске Централне изборне комисије, Путин након 98,05 одсто пребројаних гласова убједљиво води са 87,32 одсто освојених гласова.

(www.palelive.com / Срна / Фото: АТВ БЛ)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare