Nagrada „Zlatna sova“ Branku Stankoviću, a „Sovica“ Sanji Klisarić

0

ISTOČNO SARAJEVO – Književna nagrada Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva Republike Srpske „Zlatna sova“ dodijeljena je na Međunarodnom sajmu knjige u Banjaluci Branku Stankoviću za knjigu „Vreža“, a nagrada „Sovica“ Sanji Klisarić za najbolju knjigu za djecu „Šušuova čudesna avantura“.

Portparol Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva Dejan Kerleta rekao je Srni da Stankovićeva knjiga „Vreža“ tematizuje pitanje zla u svijetu, kao i prava na kaznu i osvetu nad onima koji su počinili to zlo.

On je istakao da priču „Šušuova čudesna avantura“ Sanje Klisarić pokreće čežnja za dosezanjem nebeske sfere i nepoznatih daljina, tipičnu za svako mlado biće, u kojoj ima nečeg univerzalnog i ontološkog.

Kerleta je rekao da je druga nagrada „Zlatna sova“ dodijeljena Miroslavu Živanoviću za djelo „LJudi, zveri, anđeli“, a treća Danilu Tešanoviću za djelo „Mučenica Tekla između Boga i čovjeka“.

„Nagrada `Zlatna sova` vremenom je postala izuzetno vrijedna i prevazišla je prostor Republike Srpske, što je bio njen prvobitni cilj“, naveo je Kerleta.

Nagrada „Sovica“ obuhvata povelju uz honorar od 1.000 KM, kao i štampanje djela u tiražu od 500 primjeraka, od kojih autoru pripada 20.

On je istakao da će već početom sljedećeg mjeseca raspisati konkurs za najbolji neobjavljeni roman i nagradu „Zlatna sova“ za 2022. godinu.

Kerleta je najavio da je za danas od 12.00 časova u sali za promocije Sajma knjiga planirana promocija izdanja Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva iz oblasti predškolskog vaspitanja i obrazovanja u okviru panel diskusije o izdavačkoj produkciji u predškolskom obrazovanju, o značaju objavljivanja stručnih knjiga i radnih materijala koji bi bili korišteni u predškolskim ustanovama.

Sajam knjige „Banjaluka 2021“ biće zatvoren u ponedjeljak, 20. septembra.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se na komentare članka
Obavještavaj me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments