Na Vidovdan otkrivanje spomenika Tesli

0

ANDRIĆGRAD – U Andrićgradu će na Vidovdan, 28. juna, biti otkriven spomenik Nikoli Tesli, povodom obilježavanja četiri godine od početka gradnje grada od kamena na obalama Drine i Rzava, najavljeno je iz rukovodstva Andrićgrada.

Svečanosti će početi svetom arhijerejskom liturgijom koju će NJegovo preosveštenstvo vladika zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije služiti u Crkvi Svetog cara Lazara u Andrićgradu od 9.00 časova.

Planirano je otkrivanje spomenika Nikoli Tesli, rad akademika Nikole Jankovića. Spomenik će biti postavljen ispred Upravne zgrade Preduzeća „Hidroelektrane na Drini“.

U galeriji Andrićevog instituta „Lubarda“ u Andrićgradu biće održana izložba Lubardinih slika, čiji je autor Petar Lubarda.

Nakon toga, na Vizantijskom trgu u Andrićgradu biće odigrana predstava „Bela kafa“, u izvođenju Narodnog pozorišta Srbije, sa početkom u 21.00 čas.

U kasnim večernjim satima na Trgu Petra Petrovića NJegoša biće održan koncert „Riblje čorbe“, čime će svečanost u Andrićgradu biti završena.

Priča o gradu od kamena u Višegradu počela 5. januara 2011. godine, na promociji programa obilježavanja 50 godina od uručivanja Nobelove nagrade za književnost Ivi Andriću, a zatim su 19. juna 2011. godine, na tek ograđenom ušću Rzava u Drinu, kamen temeljac položili predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i tvorac Andrićgrada Emir Kusturica.

Na Vidovdan 2011. godine, velikim performansom, u kome su učestvovali Hor i Simfonijski orkestar Radio-televizije Srbije, uz pratnju zvukova građevinskih mašina, započeli su prvi zemljani radovi na lokalitetu budućeg Andrićgrada.

Sa monumentalnim bistama u Andrićgrad su se „uselili“ Ivo Andrić, 2012. godine, i Petar Drugi Petrović-NJegoš, 2013. godine.

U Andrićgradu su se odavno, uporedo sa gradnjom, odvijale brojne i raznovrsne kulturne priredbe i manifestacije, Andrićev institut je okosnica istraživanja u vezi sa obilježavanjem 100 godina od početka Prvog svjetskog rata, a skoro pokretanje Univerziteta lijepih umjetnosti na ušće Rzava u Drinu dovešće uskoro studente sa raznih strana svijeta.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare