Na Vidovdan okrugli sto „Evropa i Rusija“

0

ANDRIĆGRAD – Okrugli sto „Evropa i Rusija“ biće održan u utorak, 28. juna u Andrićgradu u okviru „Vidovdanskih svečanosti“.

Učesnici okruglog stola biće proslavljeni režiser Emir Kusturica, profesori Slobodan Antonić, Milo Lompar, Miroslav Perišić, Dejan Mirović, Zoran Čvorović, Darko Đogo, Aleksandar Pavić i Želidrag Nikčević.

Okrugli sto se organizuje s obzirom na trenutno mijenjanje geopolitičke i kulturne slike i poretka Evrope, ali i cijelog svijeta, a u svjetlu iznalaženja istina o nadolazećim i već pridošlim promjenama.

Početak okruglog stola, koji će biti organizovan u dvije sesije, zakazan je za 13.00 časova u Andrićevom institutu.

Nakon okruglog stola u 18.00 časova na Trgu Nikole Tesle u Andrićgradu biće otkriven spomenik Meši Selimoviću i tom prilikom publici će se obratiti akademik Matija Bećković, Milo Lompar i Emir Kusturica.

Nakon toga u holu Andrićevog instituta uslijediće otvaranje izložbe „Meša Selimović: izbor dokumenata“ čiji su autori Jelica Reljić, Aleksandar Marković i Nikola Adžić.

Posljednje u nizu vidovdanskih dešavanja biće otvaranje izložbe slika Miće Popovića i Vere Božičković Popović u Galeriji „Petar Lubarda“ u Andrićevom institutu, a riječ je o slikama iz zbirke Centra za kulturu „Vuk Karadžić“ iz Loznice.

Izložbu će otvoriti Snežana Nešković Simić, Marina Cvetanović i Emir Kusturica.

Kao uvod u ovogodišnje „Vidovdanske svečanosti“, koje se tradicionalno održavaju u Andrićgradu, publika će dan ranije, u ponedeljak, 27. juna, u 16.00 časova moći da čuje nešto više o knjizi Franka Lisona „Preziranje sopstvenog: o kulturi samomržnje u Evropi“.

O knjizi će govoriti Milo Lompar, Slobodan Antonić i Slobodan Reljić.

(www.palelive.com / Srna / Foto: Opština Višegrad)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare