Na Pravnom fakultetu u Palama organizovano takmičenje u debati i besjedništvu

0

Pravni fakultet u Palama je u nedjelju i ponedjeljak bio domaćin takmičenja u debati i besjedništvu u okviru Dana Pravnog fakulteta u Palama, proslave krsne slave i šest i po decenija rada.

„Veče besjede“ je organizovano drugi put, nakon što je sekcija obnovila rad prošle godine, na inicijativu višeg asistena mr Dimitrija Ćeranića. Sekcija besjedništva na Pravnom fakultetu je osnovana još prije više od decenije, a sekcijom je rukovodio pokojni profesor Novica Vojinović. Studenti su preko Banje Luke, Niša i Sremske Mitrovice, pa sve do Italije i čuvenog Festivala rimske tradicije osvajali brojna priznanja.

Da besjedništvo na ovim prostorima ima budućnost pokazali su studenti iz Bijeljine, Banja Luke, Novog Sada, Beograda i Pala.

Najbolji besjednici su prema glasovima publike bili studenti Pravnog fakulteta u Palama Marko Močević, inače i student ombudsman RS, te njegov mlađi kolega, Nikola Čvoro, koji su za besjede „Razgovor sa nečastivim“, odnosno „Šta mi je rekao učitelj“, dobili isti broj glasova i tako ravnopravno podijelili prvo mjesto. Drugu nagradu osvojila je njihova koleginica Aleksandra Čvoro, govoreći po tekstu „Volim te“, dok je treće mjesto pripalo Savi Stamboliću iz Novog Sada, koji je, izlažući izvanredan tekst „Honestum vitae“, donio podsjećanje na Dragića Joksimovića, branioca đenerala Dragoljuba Mihailovića, i jednog od, istorija to potvrđuje, ponajboljih i najčestitijih pravnika tog vremena.

Najboljim besjednicima uručena su posebna priznanja, kao i Monografija Pravnog fakulteta Univerziteta Istočno Sarajevo.

Takmičenje u debati je organizovano u ponedjeljak, a u finalnoj debati su učestvovali studenti „Debatnog kluba“ Pravnog fakulteta Banja Luka, Sveučilišta u Mostaru, debatna sekcija „Otvorena komunikacija“ Pravnog fakulteta iz Beograda i studenti Pravnog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Tema debate „Ova vlada ne vjeruje u demokratiju“, je bila pun pogodak. Ređali su se odlični govornici, dok je debata težila krajnjim granicama njihovog znanja.

Prema odluci žirija, pobjedu je odnijela opozicija tim jedan, koji je bio sastavljen od studenata Pravnog fakulteta Univerziteta Istočno Sarajevo Dušice Blagojević i Nikole Čvora. Drugo mjesto pripalo je studentima Pravnog fakulteta Sveučilišta u Mostaru, dok je treće mjesto zauzela ekipa „Otvorena komunikacija“ iz Beograda.

Prema glasovima publike, za najboljeg debatanta je izabrana Dušica Blagojević.

Svim učesnicima uručene su zahvalnice, uz otvoren poziv da učestvuju i na sljedećem okupljanju.

Naši studenti su zadivili svojim raskošnim talentom i dokazali da se na Pravnom fakultetu u Palama grade snažni stubovi ovog društva.

{denvideo http://www.youtube.com/watch?v=dEDFnsw1EbI&feature=player_embedded}

(www.palelive.com / posebna zahvalnost studentima Pravnog fakulteta UIS i novinaru Fokusa, Srđanu Šekari)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare