Na manifestaciji „Dani tikve“ prijavljeno 65 izlagača

0

ISTOČNO SARAJEVO – Na manifestaciji „Dani tikve“ U Istočnom Sarajevu 65 izlagača je izložilo bogat asortiman poljoprivrednih proizvoda, prerađevina i rukotvorina.

Predsjednik Udruženja građana „Probudi se“ iz Istočnog Sarajeva Roksanda Mičić izjavila je su uložili maksimalne napore kako bi manifestacija bila uspješno organizovana, pa je kao prateći sadržaj upriličen i bogat zabavni program, koji je, nažalost, djelimično izmijenjen zbog kiše.

„Izostala je šetnja mališana ulicama grada, bio je najaljen i dolazak mažoretkinja iz Herceg Novog, koji je otkazan iz epidemiološkoh razloga. Posjetilaca nema koliko smo očekivali, ali smo, ipak, zadovoljni posjetom. Na platou ispred Tržnog centra `Bingo` večeras ćemo biti do 18.30 časova“, navela je Mičićeva.

Ona je napomenula da su danas u programu učestvovale mažoretkinje iz Čapljine, kojima se posebno zahvalila.

Prema njenim riječima, na „Danima tikve“ su trebalo da učestvuju i izlagači iz Priboja, te iz Herceg Novog, ali su otkazali zbog trenutne epidemiološke situacije. Ona kaže da je u planu da sljedeće godina manifestacija bude regionalnog karaktera.

Ona je izrazila nadu da će sutra biti odražan i pijačni dan, kako je najavljeno, te da neće na to uticati kiša i hladno vrijeme.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva LJubiša Ćosić je istakao da osmi „Dani tikve“ pokazuju da organizatori, uz podršku opštine Istočna Ilidža i grada, ne odustaju od ideje da poljoprivredni proizvodi zaslužuje da bude promovisani, te da, osim izlagača ovog povrća okupe i one koji nude druge proizvode.

On je istakao da su na manifestaciju došli i prijatelji iz Turističke organizacije Kikinda, te da veliki broj izlagača govori da ovaj sajam ima budućnost.

„Vidimo da poljoprivreda na ovom području lagano kreće naprijed, a tome doprinose i udruženja građana i čestitamo im na tome“, istakao je Ćosić.

Načelnik opštine Istočna Ilidža Marinko Božović čestitao je organizatorima manifestacije na istrajnosti tokom svih ovih godina, kako bi pokazali da mali privrednici koji se bave, između ostalog, proizvodnjom zdrave hrane, kućnim radinostima, mogu da izlaže na ovom području.

„Takođe i da učestvuju na sličnim događajima širom BiH, Srbije, Crne Gore, gdje su ostvarili dobre kontakte sa svim udruženjima i time pokazali da smo otvoreni za sve“, istakao je Božović.

Ivana Dimić sa Pala prvi put učestvuje na ovoj manifestaciji, a bavi se proizvodnjom domaćih sokova od jabuke, aronije, kruške i šljive.

„Vremenski uslovi nam ne idu baš u prilog, ali ima posjetilaca, tako vjerujem da ćemo uspjeti nešto i da prodamo“, istakla je Dimićeva.

Velenka Stanojević iz Foče kaže da od samoniklih plodova, koje prikuplja, pravi različite proizvode – sokove, džemove, likere i slično.

„Imamo džem od šipurka, šljive, likere, sirće od divljih jabuka, sokove od borovnica i brusnica, domaće rakije“, istakla je Stanojevićeva.

Ona je dodala da su pripremili i tikvu, sa kojom će učestvovati na ovoj manifestaciji u izboru za najtežu, te vjeruje da će ona da bude i pobjednička.

U 14.00 časova predviđeno je vaganje tikve i izbor najvećeg, najdužeg i najljepšeg ploda, a u 15.00 časova proglašenje pobjednika. Nagrada za najtežu tikvu je 200 KM.

Tikvu tešku 50,5 kilograma uzgojio Milanko Stanojević iz Foče

ISTOČNO SARAJEVO – Na manifestaciji „Dani tikve“ u Istočnom Sarajevu nagradu od 200 KM osvojio je Milanko Stanojević iz Foče koji je uzgojio najtežu tikvu, težine 50,5 kilograma.

„Nije nikakva posebna sorta tikve u pitanju, sjeme je bačeno s kraja njive i u ovoj sušnoj godini je porasla do te težine. Nije jedina, ima ih na desetine, možda malo manje“, izjavio je Srni Stanojević, dodajući da je i prije dvije godine učestvovao na ovoj manifestaciji.

Predsjednik Udruženja građana „Probudi se“ iz Istočnog Sarajeva Roksanda Mičić istakla je da će za mjesec plod najveće tikve biti podijeljen građanima.

Sjeme se ostavlja na propisan način do proljeća, kada će, takođe biti organizovana njegova podjela građanima putem Udruženja.

Nagrada za najmanju tikvu, čija je težina oko šest grama pripala je Milkici Močević, a najljepšu tikvu uzgojila je Divna Gajević.

Štand Ekološkog gazdinstva „Vlačić“ iz Trebinja proglašen je za najljepši na ovogodišnjoj manifestaciji „Dani tikve“, a nagrada za najukusnije jelo pripremljeno od tikve pripala je učenicima Srednje škole „28. juni“ iz Istočnog Novog Sarajeva.

U okviru manifestacije, učenici osnovnih škola su imali priliku ranije da se prijave na konkurs sa literarnim i likovnim radovima.

Najljepše likovne radove nacrtale su Teodora Draškić, Lena Ivanović i Iva Vuković.

U kategoriji najboljih literarnih radova prvo mjesto je pripalo Emiliji Bogdanović, drugo Ružici Katić, a treće Ivani Batinić.

Povodom manifestacije „Dani tikve“ ranije je bio objavljen javni poziv za izbor najljepšeg dvorišta, balkona i prostora zajednica etažnih vlasnika, te su danas najboljima uručene prigodne nagrade.

Na manifestaciji „Dani tikve“ u Istočnom Sarajevu 65 izlagača je predstavilo bogat asortiman poljoprivrednih proizvoda, prerađevina i rukotvorina, a za sutra je najavljen pijačni dan na platou ispred Tržnog centra „Bingo“ ukoliko to dozvole vremenski uslovi.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se na komentare članka
Obavještavaj me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments