На конференцији у Београду и учесници из Републике Српске

0

БЕОГРАД – На Међународној конференцији у оквиру овогодишње манифестације „Дани Николе Тесле 2024“, коју у Београду организује Теслина научна фондација Србије и Америке под покровитељством Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону, учествоваће и представници институција и појединци из Републике Српске.

Међународна конференција биће одржана у уторак, 9. јула, у Задужбини Илије М. Коларца у Београду, саопштено је из Теслине научне фондације.

Учесницима конференције обратиће се предсједник Одбора за помоћ Косову и Метохији Милорад Арлов, који је покретач идеје за постављање скулптуре Николе Тесле у Градишци, у сарадњи са оснивачем Теслине научне фондације Николом Лончарем.

Пројекат „Кинетички парк Николе Тесле у Градишци“, као и детаље реализације, представиће њен идејни творац градоначелник Градишке Зоран Аџић.

Међу предавачима на скупу у Београду биће и Мирјана Стојановић Тривановић, професор на универзитету у њемачком граду Лудвигсхафену и предсједник Удружења матице, дијаспоре и Срба у региону „Корени“.

Као члан Управног одбора Теслине научне фондације говориће о активностима клубова који носе име Николе Тесле у школама у Бањалуци и Модричи, као и плановима за отварање нових клубова у Републици Српској, намијењених д‌јеци у виду ваннаставне активности.

Под покровитељством Теслине научне фондације раде и клубови у САД и Србији, а од прошле године и у главном граду Уганде Кампали, док се ускоро очекује и оснивање клуба у Будимпешти.

Овогодишња манифестација „Дани Николе Тесле“ одвија се поводом 20 година постојања и рада Теслине научне фондације и састоји се из више тематских активности, које су почеле откривањем бисте Николе Тесле у Грачаници на Косову и Метохији.

Централни дио манифестације је од 8. до 10. јула у Новом Саду, гд‌је ће у понед‌јељак, 8. јула, бити одржана Конференција у Матици српској, а у Београду, 9. јула, Међународна конференција у Коларчевој задужбини.

Панел-дискусија о теми Никола Тесла клубова, пројекту Теслин народ и пројекту очувања Теслиног лика и д‌јела, одржаће се 10. јула у Прес-центру Удружења новинара Србије у Београду.

Истог дана, као финале манифестације „Дани Николе Тесле 2024“, у београдском Хотелу „Палас“ биће одржано донаторско вече посвећено подршци напорима Теслине научне фондације на очувању сјећања на Николу Теслу и инспирисању младих да иду стопама једног од највећих српских научника.

(www.palelive.com / Срна / Фото: РТС)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare