Na današnji dan 1992. godine sa radom počeo „Srpski Radio Ilidža“

0

ISTOČNO SARAJEVO – Na današnji dan 1992., godine sa radom je počeo „Srpski Radio Ilidža“. Ideja o formiranju Radija Ilidža nastala je u maju 1992. godine. Sa realizacijom ideje krenulo se 1. jula a radio je počeo sa emitovanjem programa 2. avgusta 1992. godine čuvenom rečenicom urednika Duška Oljače:

„Ovdje srpski Radio Ilidža“.
Ratna dejstva učinila su da uslovi u kojima se radilo budu izuzetno teški ali je zahvaljujući entuzijazmu zaposlenih radio opstao. Radio je imao oko 20 radnika koji su svakodnevno izvještavali o stanju u gradu ali i nastojali da koliko toliko olakšaju izuzetno teške, ratne ilidžanske dane.

Nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma stanovništvo Ilidže je moralo napustiti svoja ognjišta te se i Radio Ilidža preseljava u Lukavicu gdje se ujedinjuje sa „Radio Grbavicom“ koji je u Lukavici dijelio dejtonsku izbjegličku sudbinu Radija Ilidže.

Ujedinjenjem ove dvije radio stanice nastao je Radio Srpsko Sarajevo koji se pod tim imenom oglasio 1. maja 1997. godine. Program je emitovan sa dva predajnika – jedan Radio Grbavice, a drugi Radio Ilidže koji je dislociran na Trebević čime se iskoračilo u pogledu čujnosti ali i broja slušalaca.

Radio Srpsko Sarajevo usljed odluke Ustavnog suda BiH o brisanju prefiksa „srpski“ iz imena grada Sarajeva, od 27. jula 2005. godine nosi naziv Radio Srpsko Sarajevo. Danas već Radio Televizija Srpsko Sarajevo predstavlja jednu od najznačajnijih medijskih kuća na području grada ali i cijele regije i velikog dijela istočne Republike Srpske.

(www.palelive.com / frontal.rs)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare