Muzička škola nakon 20 godina u novim prostorijama

0

Škola za osnovno muzičko obrazovanje područno odjeljenje Pale, koja se nakon 20 godina uselila u nove prostorije, trenutno ima četiri odsjeka – za harmoniku, klavir, gitaru i violinu, a planira se i proširenje sa odsjecima flauta i solo pjevanje.

Koordinator za nastavu Vladimir Jakić ističe za Srnu da su, uz pomoć opštine Pale, uspjeli da obezbijede adekvatne prostorije u Sportsko-poslovnom centru „Peki“, što će im značajno pomoći u daljem radu i stvoriti mogućnosti za povećanje broja učenika.

Jakić napominje da je opština Pale finansirala kompletno uređenje, a Skupština grada Istočno Sarajevo izašla u susret za opremanje učionice solfeđa sa klupama i stolicama.

Školu već desetak godina pohađa stotinjak učenika, a sa proširenjem odsjeka taj broj mogao bi se i povećati.

„U narednih nekoliko godina, kada se poveća broj učenika, ići ćemo ka tome da se ovo područno odjeljenje osamostali i pređe u Osnovnu muzičku školu Pale“, ističe Jakić.

Školu pohađaju i djeca iz Mokrog, sa Sokoca, Rogatice i Podgraba.

Jakić podsjeća da je škola organizovana 1996. godine, a inicijator i osnivač bio je pokojni profesor Mirko Đunisijević.

Prema njegovim riječima, u početku su osnovana dva odsjeka – harmonika i klavir, i radilo se u prostorijama tadašnjeg Matičnog ureda, a poslije su prešli u Gradsku biblioteku, gdje su proveli kraći period.

„Sve vrijeme imali smo problema sa radnim kadrom. Kroz školu je prošlo mnogo studenata i profesora“, naglašava Jakić i ističe da je sada u školi osam mladih profesora koje su sami školovali.

Jakić napominje da su za 20 godina stvorili značajan broj akademskih muzičara, te da trenutno imaju veliki broj đaka u Srednjoj muzičkoj školi, kao i studenata na Muzičkoj akademiji.

Učenici ove Muzičke škole su na brojnim školskim, republičkim i međunarodnim takmičenjima osvojili veliki broj nagrada.

(www.palelive.com / Srna / LJiljana Čvoro)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare