Bogoslovski fakultet useljiv do 12. maja

0

FOČA – Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović izjavio je danas u Foči da će opremanje nove zgrade Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta „Sveti Vasilije Ostroški“ biti završeno do 12. maja, kada fakultet obilježava krsnu slavu.
Čubrilović je, nakon obilaska novih prostorija fakulteta, naglasio da su svi građevinski radovi završeni i da namještaj pristiže planiranom dinamikom.

„Tenderske procedure su završene i raduje činjnica da bar u vezi sa tim nema kašnjenja, te da će do slave fakulteta sve biti završeno. Veoma mi je drago da danas u Foči imamo ovaj objekat i da je zaokružen ciklus koji je tražio mnogo truda i mnogo sredstava“, rekao je Čubrilović, koji je poklonio fakultetu ikonu Sveštenomučenika Platona banjalučkog.

Dekan Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta Darko Đogo uručio je Čubriloviću Medalju fakulteta, kojom je odlikovana Narodna skupština za pomoć u osnivanju i razvoju ove ustanove.

Đogo je podsjetio da je, uz Sabor Srpske pravoslavne crkve, Narodna skupština jedan od dva osnivača Bogoslovskog fakulteta.

„To odlikovanje uopšte nije protokolarno, nego je zasluženo i predstavlja znak zahvalnosti za zalaganje Narodne skupštine, Predsjedništva i predsjednika Narodne skupštine za ostvarenje konkrentnih projekata, a najbitniji je ovaj – adaptacija i useljavanje zgrade fakulteta“, rekao je Đogo.

On je dodao da se nada da će do 12. maja fakultet biti u potpunosti opremljen, da bi se tog dana obavilo osveštanje objekta i svečano otvaranje.

Adaptacija zgrade Bogoslovskog fakulteta teče uporedo sa gradnjom studentskog doma, a oba objekta finansiraju se iz austrijskog kredita u vrijednosti od 3,2 miliona evra.

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević, koji je sa Čubrilovićem i ministrom saobraćaja i veza Neđom Trninićem obišao Bogoslovski fakultet, rekao je da je studentski dom opremljen namještajem i da se čeka opremanje kuhinja.

„Tenderska procedura je završena i u toku je žalbeni rok, nakon čega se potpisuje ugovor o opremanju kuhinja. Tada će dom biti spreman za useljenje, s tim da imamo određene procedure koje treba proći, kao što je komisija za studentski standard, koja treba da utvrdi da li su ispunjeni svi uslovi koji su propisani uredbom za studentske domove“, rekao je Malešević.

On je naglasio da je dom građen po savremenim standardima.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare