Multitetničko Sarajevo – puka retorika kojom se zamagljuje položaj Srba

1

Načelnik opštine Pale Boško Jugović izjavio je Srni da inicijativa da se uklone sporne table u federalnom Sarajevu predstavlja pravi test za sarajevske vlastodršce da u praksi pokažu da li zaista razmišljaju o životu i budućnosti u kojoj se ljudi međusobno uvažavaju ili je stalna priča o multietničkom i modernom gradu tek puka retorika kojom “zamagljuju stvarnost o položaju srpskog naroda u Sarajevu”.

Jugović je istakao da kao načelnik, ali i kao građanin ove opštine i grada Istočno Sarajevo snažno podržava inicijativu gradonačelnika LJubiše Ćosića da budu uklonjene sporne table u federalnom Sarajevu koje srpski narod karakterišu kao zločinački i agresorski, te kao takve podstiču mržnju prema Srbima.

“Poznata je istorijska uloga i doprinos Srba u razvoju Sarajeva, u kojem su naši znameniti sunarodnici ostavili neizbrisiv trag i bogato kulturno-istorijsko nasljeđe za koje bi današnja sarajevska elita voljela da i ne postoji, baš kao što bi željela i da ne postoje istorijske činjenice o Srbima kao slobodarskom i antifašističkom narodu”, rekao je Jugović, u tom kontekstu ocjenjujući i preimenovanje više od 150 predratnih naziva sarajevskih ulica, od kojih mnoge danas nose imena deklarisanih pripadnika fašističkih pokreta.

Istjerani na čistac, dodao je on, sad samo potvrđuju ono što je odavno poznato, a to je činjenica da ih ne interesuju ni mišljenja niti osjećanja srpskog naroda, što i nije nešto novo za “metropolu” u kojoj čak i Srbi koji su tu ostali jesu narod samo na papiru, a predstavljaju tek malobrojnu populaciju koja je svedena na nivo konstitutivne manjine i polako nestaje.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva LJubiša Ćosić uputio je u petak, 9. aprila, gradu Sarajevo i njegovoj opštini Stari Grad zahtjev za uklanjanje tabli na sarajevskoj Vijećnici i u Ulici Ferhadija kojima se srpski narod karakteriše kao “zločinački i agresorski” i kojima se podstiče mržnja prema Srbima.

Upućen je i zahtjev za vraćanje ranijih naziva sarajevskih ulica koje danas nose imena po pripadnicima fašističkog pokreta, te pokreta koji su podržavali fašističke ideje.

Predmet Tužilaštva BiH – pokazatelj da su institucije u BiH neustavne

Načelnik opštine Pale Boško Jugović rekao je Srni da će narod Republike Srpske uvijek biti zahvalan dobrovoljcima iz Rusije koji su bili uz njega u najtežim trenucima, te da je formiranje predmeta u Tužilaštvu BiH povodom obilježavanja Dana ruskih dobrovoljaca u Višegradu još jedan u nizu pokazatelja da su neustavne institucije u BiH i formirane da bi krivotvorile istorijske istine.

“Mi danas odajemo počast ruskim borcima koji su kao pripadnici Vojske Republike Srpske poginuli braneći naša ognjišta i pravo na slobodu”, poručio je Jugović.

On je naglasio da nije iznenađen posljednjim potezom Tužilaštva BiH, jer se “ređanjem prioriteta i sveukupnim radom u domenu ratnih zločina davno samodiskreditovalo”.

Jugović je zaključio da se, nažalost, i ubuduće mogu očekivati slični potezi pravosuđa BiH, s obzirom na to da je podložno političkom pritisku bošnjačke političke elite i jasno neprijateljski nastrojeno prema Srbima i Republici Srpskoj.

“To, opet, ne može i ne smije biti prepreka da obilježavamo značajne datume iz odbrambeno-otadžbinskog rata Republike Srpske, kao i Dan ruskih dobrovoljaca, jer ne smijemo zaboraviti ove hrabre ljude koji su došli da pomognu borbu srpskog naroda”, poručio je Jugović.

Dan ruskih dobrovoljaca obilježava se 12. aprila, na dan kada su 1993. godine kod Višegrada poginula tri ruska dobrovoljca – Konstantin Bogoslovski, Vladimir Safonov i Dmitrij Popov, a više njih je ranjeno.

Zbog najave obilježavanja ovog dana, Tužilaštvo BiH je saopštilo da je formiralo predmet.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se
Obavijesti me o
1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments

Mozemo li se ostaviti gluposti na neko vrijeme i baviti se konstruktivnijim stvarima?? Recimo sta je sa poslovne zone FAMOS-a, sta bi sa nase tkzv. Brace srbijanaca i kupovine Kapele? Radi li iko na tome da se narod zaposli pa da se i mi sitih stomaka mozemo baviti sta bi bilo kad bi bilo??