Molitvama Svete Tekle Stara crkva okuplja sarajevske Srbe

0

SARAJEVO – NJegovo visokopresveštenstvo mitropolit dabrobosanski Hrizostom izjavio je danas na praznik Svete Tekle da sarajevska Stara crkva Svetih arhanđela Mihaila i Gavrila molitvama ove svetiteljke i njenim svetim moštima i dalje okuplja Srbe Sarajeva jer oni koji su izbjegli i protjerani iz ovog grada nisu prestali da pohode ovu svetinju.

Mitropolit Hrizostom služio je danas Svetu arhijerejsku liturgiju u Staroj crkvi, te istakao da u ovaj hram na Baščaršiji ne samo da je najstariji u Sarajevu, nego je ispunjen i mnogim svetinjama.

„Među njima je i ruka Svete Tekle koja se nalazi ovdje što je veliki blagoslov i privilegija ovog svetog hrama“, istakao je mitropolit Hrizostom.

Mitropolit Hrizostom je istakao da se radi mnogo na ukrašavanju cijelog ambijenta oko Stare crkve na Baščaršiji da bude ponos i dika srpskog naroda.

„Srbi treba uvijek da znaju da je ovo upravo njihova najljepša svetinja u Mitropoliji dabrobosanskoj, a u Sarajevu posebno“, napomenuo je Hrizostom.

Mitropolit Hrizostom je rekao da je Sveta Tekla prva hrišćanska mučenica i da se smatra ravnom apostolima, te da je Srpska pravoslavna crkva vijekovima slavi.

„Svima nama koji dolazimo da se poklonimo njenim svetim moštima Gospod daje snage i energije da budemo svjedoci Božiji pred ljudima“, rekao je mitropolit Hrizostom novinarima.

Mitropolitu Hrizostomu su sasluživali sveštenici Mitropolije dabrobosanske, uz prisustvo brojne djece, mladih i starih vjernika uglavnom iz Istočnog Sarajeva, ali i drugih dijelova Republike Srpske, kao i iz Sarajeva.

Nakon liturgije, vjernici i sveštenstvo su učestvovalo u litiji oko hrama, prelomljen je slavski kolač i osveštano žito i voda, koja je podijeljena vjernicima.

Stamenko iz Banjaluke naveo je da kada dođe u Sarajevo obavezno posjeti Staru crkvu. On je naveo da je danas veliki praznik i da je Sveta Tekla zaštitnica ne samo žena, nego svih ljudi.

Nebojša Radović iz Istočnog Sarajeva naveo je da je u Staru crkvu došao sa suprugom i dvoje djece, te da se trude da edukuju djecu i njeguju tradiciju.

„Zato često dođemo ovdje i supruga i ja sa naše troje djece da znaju i vide naše svetinje“, naglasio je Radović.

U Staroj pravoslavnoj crkvi Svetog Arhangela Mihaila u Sarajevu čuva se dio svetih moštiju Svete Tekle – njena desna ruka.

Prema tradiciji, u ovoj crkvi u Sarajevu na taj dan osveštava se voda blagosiljanjem rukom svetiteljke i obavlja litija oko hrama tokom koje se nose mošti Svete Tekle.

Sveta Tekla živjela je u vrijeme Svetog apostola Pavla i bila mu pomoćnica u propovijedanju Jevanđelja Hristovog.

To Jevanđelje i propovijedanje potvrdila je mučeničkom smrću i zato se naziva velikomučenica, ali i ravnoapostolna.

Dio svetih moštiju Svete Tekle nalazi i u manastiru Svete Trojice kod Pljevalja.

Desnu ruku prvomučenice Tekle donio je iz Antiohije u Srbiju prvi srpski arhiepiskop Sveti Sava 1233. godine, a patrijarh srpski Arsenije Četvrti Jovanović ih je 1733. godine poklonio Staroj pravoslavnoj crkvi u Sarajevu.

NJenu svetu desnicu mitropolit sarajevski Sava Kosanović odnio je 1873. godine u Rusiju gdje je za nju izrađena biserna rukavica sa narukvicom.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare