Mitropolit Nikolaj sve činio u slavu Boga

0

VIŠEGRAD – NJegova svetost patrijarh srpski Irinej rekao je da je blaženopočivši mitropolit dabrobosanski Nikolaj sve što je radio – činio u slavu Boga.
„Naš brat Nikolaj ostavljao je divan primjer iza sebe. Sve je gledao kao kroz lice Hristovo i ljubio kao djecu svoju“, rekao je patrijarh Irinej koji je danas u Dobrunu služio zaupokojenu liturgiju i opijelo blaženopočivšem mitropolitu Nikolaju.

Patrijarh Irinej je naveo da je mitropolit Nikolaj sijao samo dobro sjeme, a posebno je istakao njegovu ulogu u osnivanju Bogoslovije u Foči.

On je podsjetio da je mitropolit Nikolaj preživio i progonstvo, stradanje i rušenje svega onoga što je dugo gradio dok je bio vladika dalmatinski.

„Vjerovao je veliki vladika Nikolaj da će doći vrijeme i ponovo se podići ono što je razrušeno. Ponovo ga je dočekao veliki početak kada je izabran za mitropolita dabrobosanskog u vrijeme velike tragedije našeg naroda i sveštenstva“, podsjetio je srpski patrijarh.

Patrijarh je napomenuo da je mitropolit Nikolaj gajio veliku ljubav prema Gospodu, braći svojoj i svim ljudima.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, koji je danas prisustvovao sahrani mitropolita Nikolaja, istakao je da je Srpska pravoslavna crkva izgubila velikog čovjeka.

„NJegovim odlaskom u vječnost okončana je jedna epoha istorije Srpske pravoslavne crkve u Republici Srpskoj – epoha teških stradanja, ali i herojske i naporne borbe našeg naroda za opstanak“, rekao je Dodik.

On je istakao da je mitropolit bio aktivni učesnik u naporima i istorijskim događajima u protekle dvije decenije u kojima su postavljeni temelji ovoga što danas imamo, što predstavlja garant opstanka našeg naroda na ovim prostorima.

Dodik je naglasio da su od mnogih vrlina, koje su krasile mitropolita Nikolaja, dvije bile posebno vidljive – mudrost i rodoljubivost.

„Zahvaljujući njegovoj rodoljubivosti u najtežim vremenima Crkve vršio je svoju misiju. Osnovani su Pravoslavni bogoslovski fakultet i Bogoslovija, obnovljene su parohije i mnogo gladnih je nahranjeno zahvaljujući njegovoj humanoj djelatnosti“, naveo je Dodik.

Prema njegovim riječima, zahvaljujući mudrosti, mitropolit Nikolaj je bio pravi primjer autentičnog pravoslavnog monaha i episkopa, uzdržan pred dnevnopolitičkim izazovima, ali aktivan u nastojanjima svoga naroda da opstane i bude jedinstven.

Dodik je naglasio da su vrline mitropolita Nikolaja prepoznali svi akteri društvene stvarnosti.

„Bio je iskren i vrijedan propovjednik suživota i međureligijskog dijaloga“, podsjetio je predsjednik Srpske i dodao da je mitropolit Nikolaj jedan od osnivača Međureligijskog vijeća BiH.

Predsjednik Asocijacije „Stvaraoci Republike Srpske“ Momčilo Krajišnik rekao je da je upravo u proteklom radu mitropolit Nikolaj pokazao sav sjaj i vrijednost svog karaktera.

Krajišnik je posebno istakao zasluge mitropolita za vraćanje Srpske pravoslavne crkve u Sarajevu.

„Naše opredjeljenje da Crkva treba da bude sa svojim narodom, poslije se ispostavilo kao tačno s obzirom na akciju Srba iz federalnog Sarajeva da se napravi bosanska pravoslavna crkva“, rekao je Krajišnik.

NJegovo preosveštenstvo episkop zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije, administrator upražnjene Eparhije dabrobosanske, zahvalio je svima koji su bili uz mitropolita Nikolaja.

On je pozvao sve prisutne da se posluže trpezom ljubavi koja je pripremljena u manastiru Dobrun i istakao da iz kuće mitropolita Nikolaja niko nikada nije otišao gladan.

Mitropolit dabrobosanski Nikolaj sahranjen je danas u porti manastira Uspenja Presvete Bogorodice u Dobrunu.

Prethodno je patrijarh Srpski uz sasluženje velikog broja vladika, sveštenstva i monaštva služio zaupokojenu liturgiju i opijelo mitropolitu Nikolaju, čemu je prisustvovao veliki broj vjernika.

Sahrani mitroplita, između ostalih, prisustvovali su predsjednik Srpske Milorad Dodik, delegacije Narodne skupštine i Vlade Republike Srpske, predstavnici Ambasade Srbije u BiH, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović, veliki broj načelnika opština koje pripadaju Mitropoliji dabrobosanskoj, kao i gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Samardžija.

U Dobrunu su danas bili i predstavnici Katoličke crkve i poglavar Islamske zajednice u BiH Husein Kavazović.

NJegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Nikolaj preminuo je 27. oktobra, na praznik Prepodobne mati Paraskeve, u Univerzitetskoj bolnici u Foči u 88. godini.

Sveti Arhijerejski Sinod Srpske pravoslavne crkve imenovao je NJegovo preosveštenstvo episkopa zahimsko-hercegovačkog Grigorija za administratora upražnjene Eparhije dabrobosanske sa svim pravima i dužnostima eparhijskog arhijereja.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare