Mitrić: Već drugi dan opravdan moto festivala

0

ISTOČNO SARAJEVO – U Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo u takmičarskom dijelu 22. Međunarodnog festivala profesionalnih lutkarskih pozorišta za djecu „Lut fest“ danas su odigrane predstave „Slavuj“ – Državnog lutkarskog pozorišta „Sliven“ iz Bugarske i „Tobija“ Pozorišta mladih iz Sarajeva, a još dvije prikazane putem video-linka.

Predstava „Slavuj“ je bajka o djetetu na carevom dvoru koje se nalazi između njegovih dužnosti i želje da živi običan dječiji život. Ovo je priča u kojoj dijete shvata prave i smislene stvari u životu pretvarajući se u velikog kineskog cara.

U predstavi „Tobija“ pas jazavičar je nesrećan i nezadovoljan svojim izgledom. Svi mu se rugaju, niko se sa njim ne igra, a on se samo žali na svoje dugačke uši, tijelo i kratke noge.

Tobija želi da izgleda kao neko drugi i odlazi u zoološki vrt gdje o tome razgovara sa životinjama. Kada shvati kako bi želio da izgleda, prepadne se i dolazi do najbitnijeg zaključka – Ne treba se mijenjati i treba ostati Tobija, pas jazavičar.

Direktor „Lut festa“ Vitomir Mitrić rekao je Srni da su putem video-linka danas prikazane i predstave „Zvučna kutija“ Kus kus instituta iz LJubljane, te predstava „Ivica i Marica“ beogradskog pozorišta „Pinokio“.

„Ovi interaktivni događaji u kojima su učestvovali glumci iz Slovenije i Srbije i djeca iz vrtića u Istočnom Sarajevu, apsolutno su potvrdili moto festivala `Novi izazovi lutkarstvu`“, rekao je Mitrić.

On je pojasnio da je zajedno sa Peterom Kusom, iz Instituta „Kus kus“ iz LJubljane, koji već godinama radi na polju istraživanja novih dometa lutkarstva, odlučio da predstava „Zvučna kuhinja“ bude izvedena uživo, preko Zum aplikacije, dok je publika bila ispred svojih kompjutera i malih ekrana u vrtiću ili školi.

U izjavi za Srnu Kus je rekao da je epidemija kovida 19 dovela do istraživanja digitalnih medija za komunikaciju i održavanja međuljudskih odnosa bez fizičkog kontakta.

„Reprodukcija snimka pozorišnih predstava, kojih smo se nagledali u zadnje dvije godine, imaju smisao samo kao arhivski dokumenti, čiji je emocionalni uticaj veoma ograničen. Ali u nekim situacijama, kada se radi o interaktivnim predstavama, može se fizičko izvođenje predstave simulirati ili prilagoditi na aplikaciju Zum za video konferencije. Nadamo se, da ćemo sa tim eksperimentom otvoriti nove mogućnosti za distrubuciju lutkarskog pozorišta“, poručio je Kus.

U predstavi „Ivica i Marica“ brat i sestra nisu sami, ni kada su izgubljeni u začaranoj šumi, ni kada su zatočeni, prevareni, začarani i zbunjeni. Oni uvijek imaju jedno drugo i čitav svijet pod svojim nogama.

Lutkarskim spektaklom „Robot“ španskog lutkara Davida Zuazole, u režiji Mareka Hodačinskog iz Poljske, sinoć je u Istočnom Novom Sarajevu počeo 22. Međunarodni festival profesionalnih lutkarskih pozorišta za djecu „Lut fest“, koga je otvorila ministar prosvjete i kulture u Vladi Republike Srpske Natalija Trivić.

Ova predstava govori o djevojčici Klari koja je u invalidskim kolicima, ali se zaputila daleko od svoje kuće, i tako je je stigla do koncentracionog logora gdje upoznaje svog misterioznog prijatelja, a njihovo prijateljstvo zasnovano na specifičnom odnosu tišine i razumijevanja.

Sutra, trećeg dana Festivala, u Kulturnom centru u 10.00 časova na repertoaru je predstava „Pepeljuga“ Pozorišta „Tulevski“ iz Estonije, u 18.00 časova „Kralj jelen“ Državnog lutkarskog pozorišta „Sliven“ iz Bugarske, a u 19.00 časova onlajn predstava „Ogledalce“ Lutkarskog pozorišta „Nebo“ iz Slovenije, koju je moguće pratiti na „Jutjub“ kanalu „Forum teatra“.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare