Mitrić: Analiza dokumentarnih filmova u obrazovne svrhe

0
Mitrić: Analiza dokumentarnih filmova u obrazovne svrhe

ZVORNIK – Direktor produkcije „Prvi kadar“ Vitomir Mitrić iz Istočnog Sarajeva kaže da su drugog dana Filmskog kampusa „Svijet filma“ u Zvorniku analizirani filmovi koji su prikazani dan ranije, kao i poznati dokumentarni filmovi koji se koriste u obrazovne svrhe.

Mitrić je naglasio da će analiza poznatih obrazovnih dokumentarnih filmova mladim ljudima približiti značaj odabira tema i ideja za stvaranje jednog filma.

„Interesantno je da će u samom postupku snimanja dokumentarno-umjetničkog filma `Zvornik, to je moj grad` imati art dimenziju, umjetnički film koji će `proći` kroz Zvornik iz više segmenata, od aktuelno-socijalnog statusa do najvišeg stepena razvoja Zvornika“, rekao je Mitrić Srni.

On je naglasio da će film proći kroz još neke segmente koji su značajni za ovaj grad, život mladih i koji će prikazati Zvornik na jedan drugačiji način, nego što su to obuhvatale reportaže koje su do sada snimane o ovom gradu.

Mitrić je pojasnio da su u toku dana snimani neki segmenti u Narodonoj biblioteci i muzejskoj zbirci, kao i razgovor sa bivšim dugogodišnjim radnikom ove ustanove Rajkom Aramovićem, što je vrlo bitno za film.

„Ustvari, Avramović je dao iscrpan osvrt na nastanak muzejske zbirke, kao i o svemu onome što je bitno za tu postavku“, rekao je Mitrić.

Govoreći o snimanju kadrova u Likovnoj radionici „Paleta“, koju vodi akademski slikar Jovo Lalić, Mitrić je rekao da je Lalić uspio da na jedan neobičan način probliži likovnu umjetnost koja se već 15 godina odvija u Zvorniku, kao i rad sa mladim ljudima koji su nosioci umjetničkog pravca „Palete“.

„Iz priče Jove Lalića izdvojili smo interesantan detalj, a to je da se polaznici, koji su prošli kroz likovnu edukaciju u `Paleti`, ne vraćaju u Zvornik nakon završenog studija umjetničkog ili nekog drugog smjera“, rekao je Mitrić.

On je dodao da će dokumentarno-umjetnički film o Zvorniku imati zadatak da pokaže šta treba uraditi u mnogim sredinama da bi mladima bili pruženi bolji uslovi za obrazovanje i zaposlenje i da bi se zadržali na ovim prostorima.

Ističući da je ekipa „Prvog kadra“ snimala filmske detalje na srednjovjekovnoj tvrđavi Đurđev grad iznad Zvornika, Mitrić je rekao da je u toj priči zvornički istoričar Zoran Ivanović govorio o istorijatu tvrđave, njenom uticaju na tadašnji razvoj regije, osvajačima koji su mijenjali izgled ove građevine za svoje potrebe, te uopšte o istorijsko-duhovnom sazrijevanju žitelja ovog kraja.

„Na kraju drugog dana snimanja, mladi ljudi, polaznici radionice Filmskog kampusa, govoriće u filmu o tome čime se ponose u gradu Zvorniku, šta je za njih i po čemu je bitan njihov grad, dok će sutra govoriti o tome šta bi promijenili i šta im se ne dopada u Zvorniku“, rekao je Mitrić u Zvorniku.

On je dodao da je u filmu nezaobilazna i rijeka Drina, koja se kroz film provlači kao dio gradske cjeline, udahnjujući svojim valovima živote Zvorniku i Malom Zvorniku, koje povezuje mostom Kralja Aleksandra prvog Karađorđevića.

Radionicu Filmski kampus vode dekan Fakulteta dramskih umjetnosti Beograd Dragan Elčić i producent „Prvog kadra“ iz Istočnog Sarajeva Aleksandra Mitrić Stifanić.

Realizaciju projekta Filmski kampus u Zvorniku podržali su Ministarstvo civilnih poslova BiH i grad Zvornik.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare