Ministar razgovarao sa rektorom i dekanima

0

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Goran Mutabdžija i rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu Mitar Novaković te dekani Filozofskog, Pravnog, Ekonomskog i Fakulteta za fizičku kulturu ovog univerziteta juče su se u Palama saglasili da je potrebno donijeti pravilnik o finansiranju javnih univerziteta. Mutabdžija je rekao novinarima da je dogovoreno da se riješi problem dobijanja upotrebne dozvole za zgradu Filozofskog fakulteta na Palama.


„Saglasili smo se sa inicijativom da se Prirodno-matematički fakultet izdvoji od Filozofskog fakulteta, za šta je potrebna i saglasnost Senata“, dodao je Mutabdžija.

Kao poseban problem o kojem je razgovarano na današnjem sastanku on je naveo finansiranje Pravnog fakulteta, Odjeljenje u Srebrenici.

„Krupan problem u svim institucijama Univerziteta predstavlja finansiranje prekovremenog rada nastavnika, za šta je mjesečno potrebno 200.000 KM“, naglasio je Mutabdžija i dodao da Ministarstvo nema ta sredstva, ali da će se i za ovaj problem tražiti adekvatno rješenje.

Ukazujući na važnost ravnopravnosti javnih i privatnih univerziteta, Mutabdžija je najavio da će ove godine upis za sve univerzitete biti objavljen istovremeno, čime će biti izjednačeni javni i privatni univerziteti.

„Dekani i rektor podržali su inicijativu da se ove godine krene u rangiranje fakulteta i univeziteta, kao i da se između univerziteta i studenata potpišu ugovori“, zaključio je Mutabdžija.

Rektor Univerziteta Mitar Novaković istakao je da je neophodno i dalje raditi na rješavanju pitanja smještaja studenata, pri čemu je potrebno odabrati najbolje od mogućih rješenja.

Govoreći o izdvajanju Prirodno-matematičkog fakulteta, Novaković je rekao da te studijske programe treba kompletirati na jednom mjestu.

Novaković je ministru prenio nezadovoljstvo Univerziteta u Istočnom Sarajevu odnosom RTRS-a prema ovoj instituciji i njenim fakultetima.

Predstavnici studenata Univerziteta u Istočnom Sarajevu informisali su saradnike ministra prosvjete i kulture Republike Srpske o svojim problemima, posebno u vezi sa formiranjem Studentske unije Srpske.

Ministar je posjetio i Osnovnu školu „Srbija“, u sklopu koje se gradi fiskulturna sala.

{denvideo http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=Ilk6sqY6ohI}

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare