Milunović: 16. mart – važan datum u istoriji srpskog naroda

0

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Duško Milunović izjavio je danas da je Vlada Srpske ustanovila 16. mart – dan sjećanja na egzodus Srba iz Sarajeva kao 26. važan datum u istoriji srpskog naroda.

Milunović je na Palama, gdje je prisustvovao kulturno-duhovnom programu povodom 23 godine od završetka egzodusa sarajevskih Srba, istakao da je burna srpska istorija uslovila da se moraju slaviti, kako uspjesi, odnosno pobjede i bitke, tako i mnoga stradanja Srba.

On je rekao da su Srbi, odmah nakon ubistva srpskog svata Nikole Gardovića u martu 1992. godine, shvatili šta im se na prostoru BiH sprema, te su uzeli puške i herojski se borili da odbrane svoja ognjišta i ne izgube nijedan metar srpske teritorije.

“Sarajevsko-romanijski korpus je hrabro branio svoje položaje, podnio strašne žrtve – 4.000 boraca je položilo život za spas svojih porodica, svoja ognjišta i svoju slobodu i otadžbinu”, rekao je Milunović i dodao da političkom odlukom u Dejtonu 1995. godine Srbi nisu dobili prostore koje su odbranili.

Podsjetivši da su na području Sarajevsko-romanijske regije srpski borci i civili neprestano bili izloženi borbenim dejstvima, Milunović je naveo da je u 10 sarajevskih opština ubijeno 6.377 Srba.

Prema njegovim riječima, Srbima u Sarajevu, u tom periodu, ništa nije preostalo već da napuste odbranjena u ratu vijekovna ognjišta.

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić rekao je da se egzodus sarajevskih Srba ne može uporediti ni sa čim sličnim u srpskoj istoriji.

“Oni su junački odbranili svaki pedalj srpske zemlje, slobodu svog naroda, ali su, iz bezbjednosnih razloga, napustili svoja ognjišta 1995. godine, čime su pokazali svijest i patriotizam da žive u Republici Srpskoj”, rekao je Savčić.

On je naveo da se srpski narod, nakon izgubljenih bitaka uglavnom pokretao sa svojih ognjišta, ali da to nije bilo u ovom slučaju.

Savić kaže da u srpskom jeziku ne postoji prava riječ koja bi na pravi način opisala i oslikala egzodus sarajevskih Srba.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Vuković rekao je da sarajevski Srbi nisu otišli sa svojih ognjišta, kako se to plasiralo u muslimansko-hrvatskim i inostranim medijima, zbog nevještih i brzopletih političkih odluka, već iz bezbjednosnih razloga.

“To je bila odluka naroda i kolektivna i pojedinačna, isključivo i prvenstveno iz bezbjednosnih razloga”, istakao je Vuković.

On je dodao da to nije ishitrena već odgovorna i ozbiljna odluka ljudi koji su morali otići iz pet opština koje su pripadale Republici Srpskoj i u tom periodu gradu Srpskom Sarajevu.

U kulturno-duhovnom programu u Kulturnom centru na Palama učestvovali su guslar Dušan Pejić, hor Filozofskog fakulteta, dirigent i solista Jelena Čamur, uz klavirsku pratnju Marije Mastilo, a priređena je izložba fotografija koja svjedoče o potresnom iseljavanju sarajevskih Srba u zimu 1995/1996. godine.

U sklopu sjećanja na egzodus sarajevskih Srba služen je pomen i položeni vijenci na Vojničkom spomen-groblju “Mali Zejtinlik” na Sokocu, te služen parastos u Manastiru Svetog Georgija na Ravnoj Romaniji za sve Srbe stradale u odbrambeno-otadžbinskom ratu.

(www.palelive.com / Srna)

 

Sarajevski Srbi su platili cijenu stvaranja Srpske

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Vuković rekao je danas na Sokocu da su sarajevski Srbi platili cijenu stvaranja Republike Srpske i da je pet sarajevskih opština predato muslimansko-hrvatskoj federaciji da bi Srpska potvrdila svoj status i da bi svi njeni građani imali slobodu.

“Ove godine obilježavanje 23 godine od završetka egzodusa sarajevskih Srba posebno je po dvije stvari – po tome što smo uspjeli u namjeri da obilježavanje ovog događaja bude organizovano na nivou Republike Srpske, kao i po tome što je Vojničko spomen-groblje na Sokocu `Mali Zejtinlik` dobilo status spomenika od nacionalnog značaja za Srpsku”, rekao je Vuković.

Vuković je ocijenio da ovaj događaj zaslužuje da bude na takav način obilježavan.

Prema njegovim riječima, sa druge strane, ovo je događaj koji je važan i zbog toga što se uvijek na današnji dan kaže da su sarajevski Srbi platili cijenu stvaranja Republike Srpske.

“Mi sarajevski Srbi koji smo tada izašli, dugo vremena smo žalili zbog te činjenice, ali danas imamo dovoljno ponosa da kažemo da živimo u slobodi i da imamo Republiku Srpsku”, rekao je Vuković novinarima na Sokocu, gdje je prisustvovao obilježavanju 23 godine od završetka egzodusa sarajevskih Srba.

On je podsjetio da su se Srbi iselili ne samo na prostor Istočnog Sarajeva i nekadašnjeg Srpskog Sarajeva nego i u Podrinje, u Srbiju i nažalost i u treće zemlje, pa sve do Australije i Amerike.

“Time je razbijena intelektualna srpska supstanca Sarajeva koja je bila veoma važna za stvaranje Republike Srpske i možda je i promijenjen tok nekih narednih događaja koji su uslijedili u samoj Republici Srpskoj”, istakao je gradonačlnik Istočnog Sarajeva.

On je izrazio zadovoljstvo što su se danas na Vojničkom spomen-groblju okupili i zvaničnici Republike Srpske i predstavnici sa lokalnog nivoa i izrazio nadu da će zajedno u narednom periodu davati značaj ovom datumu koji mu i pripada.

Na inicijativu uprave grada Istočnog Sarajeva, Odbor Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicija oslobodilačkih ratova odredio je da se 16. marta od ove godine obilježava sjećanje na egzodus sarajevskih Srba.

Ovaj datum određen je jer je to bio posljednji dan organizovanog izlaska Srba sa teritorija koje su Dejtonskim sporazumom pripale Federaciji BiH, odnosno iz naselja Grbavica koje je na taj dan prešlo pod federalnu vlast.

Ne želeći da žive pod vlašću neprijatelja od kojih su u ratu odbranili svoje domove i imanja, oko 120.000 Srba iselilo se od decembra 1995. do 16. marta 1996. godine iz Ilijaša, Ilidže, Hadžića, Vogošće i Grbavice, a oni su sa sobom prenijeli i posmrtne ostatke svojih najmilijih od kojih je oko 500 sahranjeno na Vojničkom groblju “Mali Zejtinlik”.

(www.palelive.com / Srna)

 

Egzodus sarajevskih Srba podvig visoke svijesti

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić izjavio je danas u Sokocu da je egzodus Srba iz Sarajeva podvig visoke svijesti.

“Svojim izlaskom iz opština i sa teritorije koja je dodijeljena muslimansko-hrvatskoj federaciji pokazali su ljubav prema srpskom narodu i prema novostvorenoj Republici Srpskoj verifikovanoj u Dejtonu”, rekao je Savčić novinarima.

On je izrazio ogromno poštovanje i divljenje za ono što su pripadnici Sarajevsko-romanijskog korupsa Vojske Republike Srpske i Centra službi bezbjednosti, kao i čitav narod Srpskog Sarajeva uradili u ratu.

“U ovoj priči se ne radi o izgubljenoj bici, u ovoj priči se radi o odbranjenim ognjištima, o tome da je svaka bitka dobijena, da su Sarajevsko-romanijski korpus i srpski narod Sarajeva držali više od jedne trećine ukupnih neprijateljskih snaga na svojim leđima”, istakao je Savčić.

On je konstatovao da je zbog toga egzodus sarajevskih Srba specifičan u odnosu na sve srpske priče u novijoj i starijoj istoriji, zbog čega zaslužuje posebno poštovanje i divljenje.

“Više puta sam ponovio da bi da se to desilo drugom narodu do sada bi bile napisane mnoge knjige, snimljeni mnogi filmovi. Ubijeđen sam da bi pobrali sve svjetske nagrade jer je to interesantna priča”, rekao je Savčić.

On je dodao da onda kada su Srbi žrtve i progonjeni to nije zanimljiva priča za svijet.

Savčić je danas sa drugim zvaničnicima Republike Srpske i grada Istočnog Sarajeva i opština u sastavu grada prisustvovao obilježavanju 23 godine od završetka egzodusa sarajevskih Srba.

Programom obilježavanja završetka egzodusa bilo je predviđeno odavanje počasti poginulim borcima i polaganje vijenaca na Vojničkom groblju “Mali Zejtinlik” na Sokocu, parastos u Manastiru Svetog Georgija na Ravnoj Romaniji te kulturno-duhovni program u Kulturnom centru u Palama.

(www.palelive.com / Srna)

 

Pretplatite se
Obavijesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments