Matična biblioteka organizovala „Noć knjige“

0

ISTOČNO SARAJEVO – Matična biblioteka u Istočnom Sarajevu večeras je, povodom 23. aprila – Međunarodnog dana knjige i autorskih prava, organizovala manifestaciju pod nazivom „Noć knjige“, sa brojnim prigodnim sadržajima.

Direktor Matične biblioteke LJiljana Knežević izjavila je Srni da je cilj ove manifestacije da se javnosti skrene pažnja na važnost knjige i čitanja.

„Večeras ćemo pokazati da se knjige mogu čitati na više načina“, istakla je Kneževićeva.

Na početku programa posjetioci su mogli da pogledaju izložbu i čitanje slika Borka Močevića, jer je tekst na slike i svoju interpretaciju njihovog viđenja napisao i ispričao književnik Željko Pržulj, uz muzičku podloga autora Aleksandra Vuce.

Da bi slike bile vidljive i onima koji ne vide, ispod svakog djela bili su ispisani opisi na Brajevom pismu.

Zahvaljujući Ministarstvu kulture i informisanja Srbije, Narodnoj biblioteci Srbije i Ambasadi Srbije u BiH organizovana je zajednička promocija književnih autora mlađe generacije iz Srbije Vuleta Žurića, Srđana Srdića i Alena Bešića.

U ime Ministarstva kulture i informisanja Srbije o statusu knjiga i izdavaštva govorio je Mladen Vesković.

U dijelu programa pod nazivom „Knjiga traži čitaoca“ razgovarano je o statusu knjige i izdavaštva, te kako da knjige koje su zaboravljene na policama pronađu svoje čitaoce.

U dijelu programa pod nazivom „Poezija u mraku“ promovisano je Odjeljenje biblioteke za slijepa i slabovida lica.

Finale večeri biće dio koji se zove „Borhes i tango“, u okviru kojeg će nastupiti članovi Škole argentinskog tanga i muzičari sa Muzičke akademije iz Istočnog Sarajeva.

Kneževićeva je istakla da je Biblioteka svake godine obilježavala Dan knjige sa prigodnim programima, a ove je godine prvi put otvorena do kasnih večernjih časova.

I Dječije odjeljenje Matične biblioteke radiće produženo i nastojati da na gradskom šetalištu privuče pažlju roditelja koji nisu do sada dovodili djecu u to odjeljenje i upoznali se sa njegovim sadržajima.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare