Matična biblioteka obilježava jubilarnih 25 godina rada

0

ISTOČNO SARAJEVO – Vršilac dužnosti direktora Matične biblioteke Istočno Sarajevo Nataša Kulašinac izjavila je Srni će u ovoj godini biti obilježeno 25 godina rada ove ustanove i najavila objavljivanje „Zbornika radova o Stevu Kaluđerčiću“, jednom od značajnijih sarajevskih Srba, zaslužnom za razvoj kulture i obrazovanja.

„Objavićemo i novi roman našeg zavičajnog autora Gorana Vračara“, rekla je Kulašinčeva i dodala da će izdavanje ovih knjiga sufinansirati Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske.

Ona je istakla da će kolektiv Matične biblioteke pažljivo odabranim programom obilježiti 25 godina uspješnog razvoja.

U planu je da kroz prigodne izložbe ova ustanova kulture podsjeti lokalnu zajednicu na ulogu biblioteke u doživotnom učenju i sticanju novih znanja, te prikaže hronologiju razvoja.

Prema njenim riječima, Matična biblioteka je dijelila sudbinu grada Istočno Sarajevo, a kino-projekcije, pozorišne predstave, izložbe, promocije knjiga, likovne kolonije predstavljaju samo mali dio bogate istorije ove biblioteke.

SNIMA SE DOKUMENTARNI FILM O HOLANDSKOJ APOTEKARKI JENI LIGTENBERG

„U dogovoru sa Kinotekom Republike Srpske, ušli smo u projekat koprodukcije snimanja dokumentarnog filma o /holandskoj apotekarki/ Jeni Ligtenberg /koja je 1993. godine došla na Pale i provela tri godine u ratnoj bolnici `Koran`/, te bi u 2021. godini ovo djelo trebalo biti predstavljeno domaćoj i stranoj publici“, rekla je Kulašinčeva.

Objavljen je „Ratni dnevnik Pale 1993-1995“ Jeni Ligtenberg na engleskom jeziku, a u saradnji sa Udruženjem roditelja prijevremene djece „Mrvice“ knjiga „Čudesni mali heroji“.

„Objavili smo i 10 audio-knjiga, a nismo zapostavili ni obnovu knjižnog fonda. Radili smo i restauraciju nekih starih i rijetkih knjiga“, istakla je Kulašinčeva.

Ona je napomenula da se izvori finansiranja u najvećoj mjeri odnose na Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, grad Istočno Sarajevo i opštinu Istočno Novo Sarajevo, a do drugih prihoda, najčešće, dolaze putem različitih konkursa i projekata.

KUPLJENO NOVIH 400 NASLOVA, 4.500 ČLANOVA BIBLIOTEKE

Tokom prošle godine, organizovan je promotivni upis u Biblioteku kako bi bilo omogućeno što većem broju čitalaca da postanu članovi po nešto povoljnijoj cijeni.

„Za one koji nisu bili u mogućnosti da dođu u Biblioteku, omogućili smo pristup za 1.500 knjiga u elektronskom formatu, a za čitaoce koji su manje dolazili u Biblioteku omogućili smo da posude i veći broj knjiga. Trudimo se da održavamo fond od 118.000 knjiga, tako da dio koji rashodujemo zbog dotrajalosti, uvijek nadoknadimo novim knjigama“, rekla je Kulašinčeva.

Prema njenim riječima, ukupan broj učlanjenih u Biblioteku je 4.500, od kojih je 2.735 djece. Godišnja članarina je 15 KM, za studente 10 KM, za penzionere pet KM, dok osnovci, nezaposleni, porodice poginulih boraca i ratni vojni invalidi ne plaćaju članarinu.

„U 2020. godini kupili smo oko 400 novih naslova, čime su obogaćeni fondovi beletristike i stručne knjige, a Dječije odjeljenje je obogaćeno novim knjigama lektire. Građani su nam poklonili značajan broj knjiga, od kojih smo u fondu zadržali 2.100, a oko 900 knjiga poklonili smo drugim bibliotekama“, navela je Kulašinčeva.

Ona je istakla da je za Zavičajno odjeljenje Biblioteke značajno što su nedavno dobili arhiv programa Radija i televizije Istočno Sarajevo /RTVIS/, kao i to što čuvaju legate Neđa Šipovca, Vojislava Maksimovića, Rista Trifkovića i Đorđa Pejanovića.

Radi promocije knjige i čitanja, organizovan je i foto-konkurs „Decembar čita naglas“, na koji se prijavilo 50 učesnika, koji su poslali ukupno 100 fotografija.

Ona je ukazala na problem nedostatka adekvatnog prostora za smještaj knjižnog fonda, pa očekuje da završetkom objekta pozorišta dobiju uslovan prostor za magacin.

Kulašinčeva je rekla da Matična biblioteka ima 23 zaposlena radnika, te zajedno sa volonterima i pripravnicima može da ispuni sve bitne zahtjeve i održi kontinuitet u poslovanju.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare