Matice sa Romanije za dvadesetak dana spremne za isporuku

0

SOKOLAC – Jedan od najuspješnijih sokolačkih pčelara Zoran Batinić najavljuje da će selekcionisane matice iz njegovog repro-centra biti spremne za isporuku zainteresovanim pčelarima oko 6. maja i poručuje kolegama da ne odustaju od pčelarstva iako je prošla godina kod većine bila izuzetno loša.

Batinić sa suprugom Mirom već šest godina u svom pčelinjaku u selu Primčići podno Romanije, u saradnji sa stručnjacima Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Instituta za poljoprivredu Republike Srpske, godišnje proizvodi do 3.000 selekcionisanih pčelinjih matica za pčelare romanijske regije i šire.

To je jedan od 11 registrovanih repro-centara u Srpskoj.

„Prve oplođene matice u ovom repro-centru biće spremne za isporuku oko 6. maja i potražnja je već počela jer malo kasnimo zbog vremenskih prilika“, navodi Zoran za Srnu.

Matice Batinićevog repro-centra prošle godine su se našle među najboljima u Srpskoj, prema ocjeni relevantnih stručnjaka u ovoj oblasti.

On napominje da se matice iz repro-centara pod šifrom šalju na ocjenu u testne stanice širom Republike Srpske da bi dobile konačne ocjene „struke“ za njihov kvalitet i rad pčelara.

Batinić se ponosi što su matice iz njegovog pčelinjaka, osim kod redovnih kupaca u Srpskoj, mjesto našle i u pčelinjacima u Crnoj Gori i Srbiji, te što broj kupaca raste i dodaje da to dovoljno govori o njihovom kvalitetu.

On je zadovoljan poslom kojim se bavi više od 40 godina i planira da poveća proizvodnju matica i do 6.000 za naredni period.

„Naše matice su pokazale veoma dobru prilagodljivost u pčelinjacima viših planinskih predjela kakvi su na romanijskoj regiji, gdje uz dobru pažnju pčelara uspješno podnesu duge zime“, ističe Batinić.

U pčelinjaku Batinića minule zime nije bilo gubitka jer su na vrijeme otkrili da društva može napasti parazit varoa /varroa/, te u skladu sa tim zaštitili pčelinjak od najvećeg napasnika na medonosne pčele.

Zoran je uvjeren da su pčele ušle u zimu u vrlo teškom stanju zbog izuzetno loše godine, te da ih je napala bolest koju izaziva varoa, a koju mnogi nisu ni prepoznali iako je počela da „mete košnice“ od juna prošle godine.

On poručuje pčelarima kojima je ova opaka bolest nanijela štetu da ne odustaju.

Batinići ovog proljeća brinu o 180 društava, za koja će za dvadesetak dana početi „bagremova paša“ u nižim predjelima Srpske, a u junu će košnice biti vraćene na glasinačko područje na „livadsku“.

U njihovom pčelinjaku pripremljeno je još oko 400 mladih pčelinjih društava „oplodnjaka“, kojima će do kraja sezone dodati još 100 da bi proširili proizvodnju matica i uvećali pčelinjak.

Zainteresovani pčelari, navodi Zoran Batinić, u njegovom pčelinjaku mogu nabaviti i rojeve sa mladim maticama, čija se isporuka planira do kraja maja.

„Kako su za nas nastale krizne godine, a znamo da bez pčela života na zemaljskoj kugli nema, zamoliću sve predstavnike vlasti u našoj široj zajednici da malo pomognu i pčelarima“, poručuje Batinić.

Porodica Batinić proizvodi med, pčelinje proizvode na bazi polena, matične mliječi, meda i propolisa, a od prije šest godina i selekcionisane matice u svom repro-centru za romanijsku regiju.

Batinići su članovi sokolačkog Udruženja pčelara „Glasinac“.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare