Manje krivičnih djela sa elementom organizovanosti

0

ISTOČNO SARAJEVO – Portparol Centra javne bezbjednosti /CJB/ Istočno Sarajevo Danka Tešić ističe da je u periodu januar–novembar ove godine došlo do znatnog smanjenja broja krivičnih djela sa elementom organizovanosti.

Tešićeva u intervjuu Srni navodi da je za 11 mjeseci ove godine na području Centra registrovano 527 narušavanja javnog reda i mira, u kojima je evidentiran 751 prekršaj. Podneseno je 211 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka i uručeno 400 prekršajnih naloga.

„U odnosu na isti period prethodne godine bilježimo neznatan porast prekršaja za 2,3 odsto“, naglašava ona. Registrovano je deset napada na ovlaštena službena lica, u kojima je lakše povrijeđeno osam policijskih službenika.

Govoreći o bezbjednosti saobraćaja, ona je naglasila da su za 11 mjeseci evidentirane 792 saobraćajne nezgode ili 15,3 odsto manje u odnosu na prvih 11 mjeseci prethodne godine. Prema njenim riječima, u ovim nezgodama je stradalo 260 lica, od kojih 13 smrtno. Teže su povrijeđena 63 lica, a lakše 184.

U oblasti kontrole zakonitosti u radu policijskih službenika, državnih službenika i ostalih zaposlenih pokrenuti su disciplionski postupci u 20 slučajeva, od kojih je pravosnažno presuđenih devet, za tri slučaja su donesene odluke o izricanju sankcija, četiri predmeta su proslijeđena na drugostepeno odlučivanje, jedan predmet je u prekidu do završetka krivičnog postupka, dok se tri predmeta trenutno rješavaju.

Tešićeva je navela da je za 11 mjeseci suspendovano pet radnika CJB Istočno Sarajevo.

Govoreći o kriminalitetu, ona je ističe da je za 11 mjeseci registrovano 885 krivičnih djela ili 0,78 odsto manje u odnosu na uporedni period, od čega 351 kazneno djelo po nepoznatom licu, što je za 1,15 odsto više u odnosu na uporedni period.

Rasvijetljeno je 214 krivičnih djela, što je za 5,94 odsto više u odnosu na uporedni period, te podnesena 804 izvještaja o počinjenom krivičnom djelu protiv 809 lica, od čega 254 povratnika u vršenju krivičnih djela.

Tešićeva navodi da su krivična djela protiv imovine u padu za 2,9 odsto, kao i broj krivičnih djela po nepoznatom počiniocu za 2,8 odsto.

Prema njenim riječima, naročito treba naglasiti da su krivična djela teških krađa smanjena za 20,11 odsto, a teške krađe vozila za čak 64,71 odsto, jer je za 11 mjeseci ove godine ukradeno šest, a u uporednom periodu 17 vozila.

„U posmatranom periodu smanjen je za 37,5 odsto broj krivičnih djela razbojništva, kao i broj krivičnih djela protiv života i tijela za 8,86 odsto“, kazala je ona i dodala da su registrovana tri ubistva kao i u uporednom periodu, od čega dva po nepoznatom počiniocu i oba su rasvijetljena.

Ona je naglasila da je smanjen i broj krivičnih djela neovlaštene proizvodnje i prometa opojnih droga za 46,15 odsto, podneseno je sedam izvještaja o počinjenom krivičnom djelu protiv 12 lica, od čega su tri povratnici.

Broj krivičnih djela privrednog kriminaliteta smanjen je za 29,07 odsto, a nadležnim tužilaštvima podnesena su 54 izvještaja o počinjenom krivičnom djelu protiv 61 lica, od čega devet povratnika. „Utvrđena materijalna šteta pričinjena izvršenjem ovih krivičnih djela iznosi 1.291.000 KM“, istakla je ona.

Tešpićeva je podsjetila na akciju „Lutka“, koja je realizovana pod nadzorom Tužilaštva BiH, u saradnji sa Sipom, a akcija je rezultirala rasvjetljavanjem krivičnog djela teškog ubistvo počinjenog 30. januara 2008. godine na Palama, kada su ubijeni Vladimir Mačar, Rade Magazin i Milan Vlaškić.

Tešićeva je rekla da je u ovoj akciji rasvijetljeno i ubistvo Borisa Govedarice, počinjeno 24. avgusta 2007. godine u Istočnom Sarajevu, kao i dva pokušaja teškog ubistva Đorđa Ždrala izvršena 13. aprila i 6. oktobra 2006. godine.

Ona je podsjetila da je operativna akcija kodnog naziva „Imperijal“, realizovana pod nadzorom Okružnog tužilaštva u Istočnom Sarajevu, usmjerena na sprečavanje vršenja krivičnog djela zelenaštvo na području Istočnog Sarajeva.

Prema njenim riječima, realizovane su i akcije „Gama“ – usmjerena na sprečavanje krivičnih djela krađa putničkih motornih vozila na području opštine Pale, i „Dolina“ – usmjerena na sprečavanje proizvodnje i prometa opojnih droga na području opština Višegrad i Novo Goražde.

Tešićeva je podsjetila da su pripadnici CJB Istočno Sarajevo rasvijetlili i krivično djelo ratnog zločina nad srpskim stanovništvom na području opština Rogatica i Goražde, za što su Okružnom tužilaštvu u Istočnom Sarajevu podnesene dvije dopune izvještaja o počinjenom krivičnom djelu protiv pet lica.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare