Maletić: Mjerama riješiti pitanje zapuštenog zemljišta

0
Maletić: Mjerama riješiti pitanje zapuštenog zemljišta

RUDO – Pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Zoran Maletić rekao je da bi mjerama resornog ministarstva i projektima u saradnji sa međunarodnim organizacijama trebalo riješiti problem zapuštenog poljoprivrednog zemljišta u fočanskoj regiji.

Maletić je nakon sastanka održanog danas u Rudom o temi „Dostizanje neutralnosti degradacije zemljišta u fočanskoj regiji“ naveo da je poljoprivredno zemljište na ovom području zapušteno zbog migracija stanovništva iz manje razvijenijih opština u gradove.

Prema njegovim riječima, veoma je važno govoriti o ovoj temi, jer je, kako je naglasio, potrebno upoznati sve aspekte degradacije zemljišta, što je veoma značajno sa aspekta poljoprivredne proizvodnje.

„Tokom posljednjih godina dolazi do degradacije i zapuštanja poljoprivrednog zemljišta, koje je veoma značajno za Republiku Srpsku“, istakao je Maletić poslije sastanka kojem su prisustvovali predstavnici opština Foča, Rudo, Rogatica, Čajniče i Novo Goražde.

Profesor sa Poljoprivrednog fakulteta u Banjaluci Mihajlo Marković rekao je da zemljište gubi kvalitet na različite načine, zbijanjem, kompakcijom, erozijom, te da je potrebno da se privede kulturi, kako bi se dostigla njegova neutralnost.

„Bitno je da se o tom problemu upoznaju i organizacije vezane za poljoprivredu“, napomenuo je Marković i dodao da je u vezi s tim veoma važna podrška Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srpske.

Konsultant sa Šumarskog fakulteta u Banjaluci Marijana Kapović Solomun podsjetila je da je BiH potpisnica konvencije UN o borbi protiv degradacije zemljišta i ublažavanju posljedica suše, te dodala da je ovo jedna od aktivnosti koje je proizašla iz tog dokumenta.

„Ideja je da se obavi inventura stanja zemljišnih resursa Republike Srpske, da se utvrdi koji su glavni uzročnici degradacije i koje su površine degradirane“, naglasila je Solomunova.

Prema njenim riječima, u najvećem broju opština Srpske održane su radionice na kojima se razgovarali o uzrocima degradacije zemljišta i problemima sa kojima se susreću lokalne zajednice, kako bi mogle biti planirane mjere i aktivnosti do 2030. godine.

Viši stručni saradnik za upravljanje poljoprivrednim zemljištem u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Svjetlana Lazić izjavila je da je cilj sastanka da se predstavnici fočanske regije upoznaju sa prioritetom zaštite zemljišta.

„Želimo da identifikujemo probleme sa kojima se suočavamo na terenu, a koji utiču na degradaciju zemljišta. S obzirom na reljef ovog kraja, pretpostavljamo da je to erozija“, navela je Lazićeva.

Prema njenim riječima, učesnici sastanka su upoznati o dijelu Zakona o poljoprivrednom zemljištu, koji pruža mogućnost da budu primijenjene protiverozivne mjere na svom području, te da se uspostavi bolji kontakt za buduću saradnju radi prevazilaženja problema.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare