Lučić: Ilidžanski junaci sačuvali narod i teritoriju

0
Lučić: Ilidžanski junaci sačuvali narod i teritoriju

ISTOČNO SARAJEVO – U Istočnoj Ilidži danas je počela manifestacija „Dani odbrane Ilidže“ kojom se obilježava 26 godina od napada takozvane Armije BiH na ovaj kraj gdje je srpski narod bio većina.

Tim povodom služen je parastos za poginule borce nekadašnje opštine Srpska Ilidža u Hramu Svetog Vasilija Ostroškog na Veljinama, a održan je i okrugli stol o patriotizmu nekad i sad.

Pripadnici takozvane Armije BiH prvi napad na Ilidžu izveli su na 22. aprila 1992. godine, a drugi 14. maja iste godine.

Nekadašnji zamjenik komandanta drugog pješadijskog bataljona Ilidžanske brigade Miroslav Lučić pojasnio je da su 22. aprila 1992. godine dotadašnje komšije mučki pokušale da osvoje srpsku teritoriju.

On je istakao da je sreća što je Ilidža imala junake koji su svojim tjelima zaštitili narod i teritoriju nekadašnje opštine Srpska Ilidža, te sačuvali svaki njen pedalj tokom cijelog odbrambeno-otadžbinskog rata.

Lučić je poručio da se na današnji dan treba sjetiti svih saboraca koji su svoje živote ugradili u odbranu Ilidže i Republike Srpske.

On je napomenuo da su se borbe za tadašnje Srpsko Sarajevo i Ilidžu vodile tokom cijelog rata s obzirom na to da je evidentirano 35 ili 36 ofanziva na tu teritoriju.

Lučić je pomenuo saborace iz Prvog jurišnog bataljona, komandanta Slobodana Janjića, Dejana Čakaru i Darka Obućinu koji su u aprilu 1994. godine stradali u akciji kod Goražda, te Bojana Pejića i Momira Gotovca koji su poginuli na prostoru Nišićke visoravni.

„Ilidžanci mogu da budu ponosni na ono što su uradili, jer mi nismo izgubili ni pedalj teritorije. Drago mi je da i danas ima mnogo nas koji smo se okupili ovde i koji smo i dalje spremni da branimo naš narod i našu teritoriju demokratskim, ali i nekim drugim načinima“, poručio je Lučić.

On je ocijenio da je najveći izraz patriotizma dati život za otadžbinu, te da se, pod plaštom patriotizma, dešavaju neke druge stvari na koje treba ukazati.

Prema njegovim riječima, na to posebno pravo imaju pripadnici Vojske Republike Srpske, Ilidžanske brgade i Ministarstav unutrašnjih poslova koji su kroz svoju borbu pokazali šta je patriotizam.

Predsjednik Predsjedništva Boračke organizacije „Ilidžanski borac“ Goran Šehovac istakao je da su Ilidžu odbranili Ilidžanci, a ne „niški specijalci i neki dobrovoljci“.

„To možete da vidite i na snimcima sa prvog napada da su to bili obični momci i starci naoružani `papovkama` sa kojima se ne može kvalitetno vojno odbraniti jedna teritoriju. Tog dana je u temelje Srpske Ilidže živote ugradilo 12 naših momaka“, naveo je Šehovac.

Šehovac ja napomenuo da je prvi napad takozvane Armije BiH bio veoma žestok, ali i da drugi nije bio ništa slabiji, kao ni ostali koji su uslijedili.

Boračka organizacija „Ilidžanski borac“ u okviru „Dana odbrane Ilidže“, manifestacije koja traje mjesec dana, organizuje istorijske časove i niz sportskih događaja kroz koje prođe više od hiljadu učenika.

„Mislim da smo jedina boračka organizacija koja vodi djecu na izlete na mjesta kao što su `Mali zejtinlik` i `Sokolica`, gdje im naši oficiri drže istorijske časove i objašnjavaju im šta se to stvarno dogodili na Ilidži“, istakao Šehovac.

Šehovac je apalovao da Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske i sve nadležne institucije da u istorijske školske udžbenike uvrste više podataka o proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu.

„Patriotizam mora postojati u Republici Srpskoj. Moramo pokazati da ne damo Srpsku, da ne damo Srpsku Ilidžu i Srpsko Sarajevo, jer 1.604 ljudi koji su poginuli na Ilidži i dali živote za Srpsku ne smijemo zaboraviti“, zaključio je Šehovac.

Jovanka Pejić, majka poginulog borca Bojana Pejića, kaže da Ilidža nikoga nije napala već da se branila, te da je na današnji dan 1992. godine u ranu zoru sa svih strana napadnuta njena teritorija na kojoj su vjekovima živjeli Srbi.

„Teško mi je što nas nazivaju agresorima i što su nam prišili taj naziv“, dodala je Pejićeva.

Tokom odbrambeno-otadžbinskog rata na području opštine Ilidža poginula su 1.064 borca, od kojih 560 pripadnika Ilidžanske brigade koja je branila svoju teritoriju od napada iz pravaca Sarajeva, Hrasnice i Igmana.

Ilidžanska brigada bila je bastion Sarajevsko-romanijskog korpusa Vojske Republike Srpske i dala je ogroman doprinos u stvaranju Republike Srpske.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se na komentare članka
Obavještavaj me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments