LJudi u BiH nisu jednaki pod zakonom

0

VLASENICA – Dosadašnja sudska praksa u procesuiranju ratnih zločina u BiH pokazala je da građani BiH nisu jednaki pred zakonom i sudom, što ima veoma ozbiljne pravne i političke posljedice, izjavio je advokat iz Zvornika Radivoje Lazarević.

Lazarević, koji je u Vlasenici učestvovao na tribini „Strukturalni dijalog – pravosuđe BiH“, rekao je Srni da većina sudova primjenjuje jedan zakon, dok Sud BiH, koji ima centralno mjesto u procesuiranju ratnih zločina, primjenjuje drugi zakon.

„Očigledno je da onaj kome se, na primjer, sudi u Tuzli, i onaj kome se sudi u Sarajevu nisu jednaki. Onaj u Tuzli imaće zaprijećenu kaznu od 15 godina zatvora, dok onaj kome se sudi u Sarajevu 45 godina, iako su izvršili istu krivično-pravnu radnju“, dodao je Lazarević, koji je branilac više optuženih pred Sudom BiH.

On je napomenuo da ta problematika, koja je prisutna od osnivanja Suda BiH, do danas nije riješena. „Očekuje se odluka Suda u Strazburu vezano za taj problem, koja bi trebalo u martu da bude objavljena i od koje se mnogo očekuje. Da li će ta odluka ispuniti sva očekivanja, teško je reći, ali postoji nada da će se jedan dio tog problema riješiti“, izjavio je Lazarević.

Advokat iz Vlasenice Rade Golić rekao je da je na današnjoj tribini ukazano na neke nedosljednosti i kontradiktornosti u krivičnim procesima pred Sudom BiH, a u vezi sa ratnim zločinima.

„Prvenstveno smo ukazali na progon, kao specijalno krivično djelo, koje može da se reflektuje na određene političke procese pri čemu se, po našem mišljenju, gubi princip individualizacije krivične odgovornosti i krivične sankcije. Posljedice po Republiku Srpsku mogu da budu nesagledive i mi kao advokati dužni smo da to saopštimo javnosti“, naveo je Golić.

On je dodao da su učesnici tribine dali punu podršku timu Republike Srpske za strukturalni dijalog.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare