Peteru Handkeu uručena „Velika nagrada Ivo Andrić“

0

VIŠEGRAD – Dobitniku Nobelove nagrade za književnost Peteru Handkeu danas je u Andrićgradu uručena „Velika nagrada Ivo Andrić“, koju mu je na trgu ispred Andrićevog instituta uručio proslavljeni srpski i svjetski reditelj Emir Kusturica.
„Hvala ti, brate, hvala ti, brate, i hvala ti, brate“, kratko i jasno je poručio Kusturica.

Handke je dobitnik „Velike nagrade Ivo Andrić“ Andrićevog instituta u Andrićgradu za najbolju knjigu objavljenu u Srbiji ili Republici Srpskoj tokom 2020. godine „Drugi mač – Majska povest“.

Ova nagrada uručuje se na Svetog Savu u Andrićgradu, ali je ove godine svečana ceremonija odgođeno zbog epidemiološke situacije.

Handke je danas boravio u Republici Srpskoj, a srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je juče Srni da ovu posjetu doživljava kao veliku čast, jer prema ovom nobelovcu srpski narod gaji posebna osjećanja i poštovanje.

Uoči uručenja nagrade, upriličen je okrugli sto na kojem su o književnom stvaralaštvu i značaju djela Petera Handkea govorili Kusturica i dvadesetak akademika i književnika.

Veliki austrijski pisac, inostrani član Srpske akademije nauka i umetnosti /SANU/, nobelovac Peter Handke rođen je 6. decembra 1942. godine.

Dobitnik je Nobelove nagrade za književnost 2019. godine.

NJegova najpoznatija djela su: „Golmanov strah od penala“, „Kratko pismo za dugo rastajanje“, „LJevoruka žena“, dramski komad „Kaspar“, zbirka poezije „Unutrašnji svijet spoljašnjeg svijeta unutrašnjeg svijeta“.

Knjiga „Spori povratak kući“, „Ponavljanje“, „Još jedanput za Tukidida“, „Zimsko putovanje do rijeka Dunava, Save, Drine i Morave“ ili „Pravda za Srbiju“, „Moravska noć“, „Veliki pad“…

Handke je 1. novembra 2012. godine izabran za inostranog člana SANU. Povelja o članstvu uručena mu je 9. aprila 2013. godine.

On je 29. maja 2013. godine dobio posebnu plaketu 50. „Disovog proleća“ i tom prilikom preveo pjesmu srpskog pjesnika Vladislava Petkovića Disa „Možda spava“ na njemački jezik, a rukopis poklonio gradskoj biblioteci u Čačku.

Literatura ima jaku vezu s inatom i bijesom, ali nikada sa mržnjom

VIŠEGRAD – Dobitnik Nobelove nagrade za književnost i „Velike nagrade Ivo Andrić“ Peter Handke istakao je da literatura ima jaku vezu s inatom i bijesom, ali nikada s mržnjom i to je velika razlika.

„Ovi strašni ratovi koji su se dogodili na Balkanu, ma koliko to apsurdno zvučalo, donijeli su i nešto dobro. Prvi put sam u životu od riječi do riječi iščitao djela Iva Andrića“, rekao je Handke na ceremoniji dodjele „Velike nagrade Iva Andrića“.

Prema njegovim riječima, Andrić je možda posljednji pisac iz 20. vijeka sa epskom energijom Balzaka i Flobera, a možda i Stendala.

„Andrić je imao to nešto Stendalovo, jako i moćno, ali ipak nježno. On je bio kao malo dijete, i nesrećno, pogotovo noću…“, rekao je Handke.

On je iskazao zahvalnost i književnim velikanima poput Meše Selimovića, Miloša Crnjanskog…

„Ubijeđen sam da bez obzira na sve naše razlike, bili mi Srbi, pravoslavci, hrišćani ili muslimani, veoma je važno da kultura, književnost, boje, tonovi, muzika spoje i spajaju ljude. Ja i dalje tvrdim da i ljudi koji žive na Kosovu i Metohiji, koji žive u BiH i drugim dijelovima regiona treba da nađu nešto što ih spaja i da razgovaraju“, poručio je Handke iz Andrićgrada.

On je naveo da je ranije dolazio na more u bivšu Jugoslaviju, a da je zahvaljujući „tom užasu“ ušao i u unutrašnjost, gdje nema mora, ali postoje rijeke poput Drine i grad Višegrad.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare