Likovnom kolonijom „Beli vuk“ otvoreni „Principovi dani“

0

ISTOČNO SARAJEVO – Načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo LJubiša Ćosić svečano je večeras u prirodnom amfiteatru „Tvrdimići“ otvorio drugi saziv likovne kolonije „Beli vuk“, čime je i zvanično počela ovogodišnja manifestacija „Principovi dani“ u Istočnom Novom Sarajevu.

Učesnici ovogodišnje kolonije „Beli vuk“ su Jelena Božović, doktor vajarstva iz Beograda, Igor Đorđević, akademski vajar iz Beograda, Aleksandar Stanojević, magistar slikarstva iz Novog Sada, Miljan Vuković, akademski slikar, Stefan Stanković Perić, doktor vajarstva iz Beograda, Dušan Nedov Prodina, akademski slikar i Slavko Tuševljak, direktor gradske galerije Višegrad.

Ćosić je zahvalio učesnicima i gostima likovne kolonije za koje je naglasio da
su svojim dolaskom i u ovim epidemiološkim uslovima pokazali da društvo ne može da stane i da Istočno Novo Sarajevo, dok god ima interesovanja, treba da organizuje ovakve skupove uz striktno pridržavanje svih pravila za sprečavanje širenja virusa korona.

„Pretendujemo da `Principovi dani` izrastu u vodeću kulturnu manifestaciju, kako opštine, tako i grada Istočno Sarajevo i da vremenom bude još sadržajnija. Ideja `Mlade Bosne` koju je slijedio Gavrilo Princip je ideja koja za sebe veže slobodu i opstanak na ovim prostorima“, rekao je Ćosić.

On je istakao da, u tom kontekstu, sa „Principovim danima“ treba identifikovati nešto što je dominantno, slobodno i postojano u kulturi.

Djela koja nastanu na likovnoj koloniji „Beli vuk“ biće prodata na humanitarnoj izložbi 29. juna, a prikupljena sredstva iskorištena za izgradnju dnevnog centra za djecu „Podrži me“ u Kosovskoj Mitrovici.

„To je spona kulturnog i humanitarnog, jer djela sa kolonije idu za djecu Kosova i Metohije“, napomenuo je Ćosić.

Magistar slikarstva Aleksandar Stanojević izrazio je zadovoljstvo što drugi put učestvuje na likovnoj koloniji „Beli vuk“.

„Imao sam čast da učestvujem prošle godine i čini mi se da sam se dobro pokazao jer su me i ove godine pozvali. Veliko mi je zadovoljstvo stvarati u ovom prelijepom i inspirativnom ambijentu“, rekao je Stanojević.

On je dodao da vjeruje da će ovogodišnja kolonija biti veoma uspješna s obzirom na impozantan saziv i dobru atmosferu među umjetnicima.

Direktor Kulturnog centra Istočno Novo Sarajevo Mladen Janković izrazio je zadovoljstvo zbog činjenice da se kroz ovogodišnje „Principove dane“ ostvarila saradnja sa Odborom za pomoć Srbima na Kosovu i Metohiji.

„Planirano je da u avgustu bude okončana izgradnja objekta dnevnog centra `Podrži me` u Kosovskoj Mitrovici. Drago mi je da se na ovaj način i Kulturni centar Istočno Novo Sarajevo uključio u ovu akciju“, rekao je Janković.

U okviru manifestacije „Principovi dani“ sutra će biti organizovana promocija knjige „Dnevnik ratnog hirurga“ doktora Miodraga Lazića, koju je Novinska agencija Republike Srpske – SRNA objavila posthumno.

„Principovi dani“ nastavljaju se u subotu, 27. juna, kada će u prirodnom amfiteatru „Tvrdimići“ biti odigrana predstava „Svetozar T`reći“.

U nedjelju, 28. juna, biće položeno cvijeće na grob Gavrila Principa na groblju Svetih arhangela Georgija i Gavrila u Sarajevu, kao i kod spomenika Gavrilu Principu u Parku Gavrilo Princip u Istočnom Sarajevu u 12.00 časova.

Istog dana u 19.00 časova biće organizovana Vidovdanska akademija u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo.

Posljednjeg dana manifestacije u ponedjeljak, 29. juna, biće održana Vidovdanska humanitarna aukcija slika, projekat Odbora za pomoć Srbima na Kosovu i Metohiji za izgradnju dnevnog centra „Podrži me – 9. januar“ u Kosovskoj Mitrovici.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare