Lejla Rešić zadovoljna načinom na koji funkcioniše opština Pale

0

Ministar uprave i lokalne samouprave Republike Srpske Lejla Rešić izjavila je danas da je zadovoljna načinom na koji funkcioniše opština Pale.


“Raduje nas da je opštinski budžet usvojen, da se redovno servisira i solidno puni i da je ova lokalna zajednica ekonomski stabilna”, rekla je Rešićeva nakon sastanka sa rukovodstvom opštine Pale.

Ona je navela da je ovo redovna radna posjeta s obzirom da je Zakon o izmjenama i dopunama zakona o lokalnoj samoupravi stupio na snagu u novembru 2013. godine i da postoje nove obaveze i drugačija postavka stvari koje lokalne zajednice sada treba da primjenjuju.

Rešićeva kaže da lokalne zajednice trebaju da urade određene izmjene statuta i da pri skupštinama opština i gradova formiraju odbore za žalbe, s obzirom da je ta ingerencija sa republičkog vraćena na nivo lokalnih zajednica.

Načelnik opštine Pale Miodrag Kovačević rekao je da je upoznao ministra uprave i lokalne samouprave da je opština poslovala pozitivno u prošloj godini i da svoje obaveze redovno ispunjava.

“Mislim da smo jedna od rijetkih lokalnih zajednica kojoj to uspijeva”, istakao je Kovačević.

Kada je riječ o Zakonu o statusu funkcionera, Kovačević kaže da u opštini Pale neće biti nekih radikalnih promjena, kao ni po pitanju odborničkih naknada, koje su zakonom dozvoljene u iznosu do 60 odsto od prosječne plate u lokalnoj samoupravi.

On je napomenuo da odborničke naknade u opštini Pale iznose 30 odsto od prosječne plate, što znači da neće biti promjena.

Kada je riječ o funkcionerskim platama, Kovačević kaže da bi one u ovoj opštini mogle biti uvećane, a ne smanjene ako bi zakon u potpunosti bio primijenjen.

(www.palelive.com / Srna)

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments