Legende svjetskog skijanja na Jahorini

0

Legende svjetskog skijanja na Jahorini

Proslavljeni skijaš nekadašnje SFRJ Bojan Križaj sa svojim partnerom Milomirom Provićem ugostio je na Jahorini u aparthotelu ’Vučko’ legende svjetskog skijanja i osvajače olimpijskih medalja na Zimskim olimpijskim igrama u Sarajevu 1984. godine – Petra Milera, Didije Bovea, Džimija Štajnera i Juru Franka, te bivšeg skijaškog trenera SFRJ za vrijeme sarajevske Olimpijade Tonija Vogrineca.

Uz ove, na Jahorini se obrela još jedna legenda – Dubravko Šimenc, proslavljeni vaterpolista SFRJ i Hrvatske, osvajač najvećih evropskih, svjetskih i olimpijskih medalja.

Kako je izjavio Bojan Križaj, cilj ove posjete Jahorini je obilježavanje 25 godina od Olimpijade u Sarajevu, kao i promocija ove olimpijske ljepotice. Križaj je rekao da je ovo prilika da učesnici ZOI u Sarajevu evociraju uspomene na te, za njih najljepše dane karijere.

„Bili smo veliki rivali na skijaškim stazama, ali i veliki prijatelji, što smo ostali i danas. Čast mi je ova velika imena svjetskog sporta ugostiti u našem hotelu“, rekao je Križaj i dodao da se sa svojim pertnerom trudi da od ’Vučka’ napravi elitno mjesto za odmor i rekreaciju i najavio nove sadržaje koje će ovaj hotel u narednom periodu ponuditi svojim gostima. Križaj je dodao da je u Jahorinu i dalje potrebno mnogo ulagati, naročito u žičare i liftove, te infrastrukturu za pravljenje vještačkog snijega i produženje skijaških staza, ali da vjeruje da će Jahorina u budućnosti biti atraktivna turistička destinacija, ističući da će i on nastaviti da tome doprinosi. Osvajač srebrne olimpijske medalje za SFRJ Jure Franko, za koga su Sarajlije te 1984. godine s ponosom vikale „Volimo Jureka, više od bureka!“, nije krio zadovoljstvo što je, nakon skoro 25 godina ponovo na Jahorini.

„Za mene kao da je vrijeme stalo. Moje najljepše i najdublje emocije vezane su za ZOI ’84“, rekao je Franko i dodao da bi bio presrećan kada bi na ovim prostorima ponovo bile organizovane Olimpijske igre. Međutim, Toni Vogrinec, bivši savezni trener skijaške reprezentacije SFRJ, smatra da su sarajevska olimpijska borilišta realno daleko od organizacije jedne takve manifestacije. „ZOI u Sarajevu čovjek teško može zaboraviti, međutim, skijaška infrastruktura na ovom području je muzejski eksponat. Čujem da su planovi veliki i vjerujem da će ovo područje biti turistički Eldorado, ali Olimpijske igre su daleko. Pogledajte samo ko su protivkandidati, bogate zemlje su otpale u prvom krugu, Olimpijada je danas privilegija bogatih i preveliki biznis“, rekao nam je Vogrinec ističući da ako se to desi, neće biti srećnijeg čovjeka na svijetu od njega. Dubravko Šimenc, legenda svjetskog vaterpola rekao nam je da je prvi put na Jahorini, te da je najzaslužniji za to upravo Bojan Križaj sa kojim je veliki prijatelj.

„Ugodno sam iznenađen cijelim ambijentom na Jahorini. Mi iz Zagreba smo na skijanje uvijek išli prema Austriji, a sada vidim da i na ovim prostorima postoje objekti poput ’Vučka’ i kvalitetni uslovi za zimske sportove“, rekao je Šimenc dodajući da će obavezno dolaziti ubuduće. I ostali gosti Jahorine i Bojana Križaja nisu krili zadovoljstvo ponovnim dolaskom na Jahorinu, ističući da će i svojim prijateljima najsrdačnije preporučiti ovu turističku destinaciju. U ime Vlade RS goste na Jahorini pozdravio je ministar rada i boračko-invalidske zaštite Boško Tomić i zahvalio Bojanu Križaju na promociji i popularizaciji Jahorine širom svijeta istakavši da će Vlada u narednom periodu velikim investicijama na Jahorini pokazati da je prepoznala njen potencijal kako bi od nje napravila svjetski turistički centar.

A. Lalović – pale.me

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare