Magični kvadrati su mi hobi i život

0
Magični kvadrati su mi hobi i život

 
PALE – Enigmatika je u mom slučaju mnogo više od hobija, pomogla mi je da prebrodim teške trenutke u životu, steknem nova znanja, ali i sklopim mnoštvo iskrenih prijateljstava. Ukrštenice, rebusi, anagrami, čaure i magični kvadrati u dobroj mjeri su i moj život.

Ovim riječima, istaknuti enigmata Dušan Janković, čije je ime decenijama bilo prisutno u enigmatskim časopisima bivše Jugoslavije, a koji i danas, u sedmoj deceniji, objavljuje radove u štampanim izdanjima u Republici Srpskoj i Srbiji.

Ovaj Paljanin ističe da je upravo enigmatika bila taj životni eliksir koji mu je pomogao da prebrodi brojne krize. Posebno bolest, koja ga je od šesnaeste godine prikovala za invalidska kolica, ali nije i obeshrabrila u namjeri da, iako hendikepiran, vozi automobil, bude uzoran suprug i otac.

– Sve je počelo već 1971. godine kada sam u zagrebačkom „Vikendu“ objavio prvu ukrštenicu. Od tada pa do danas, izuzimajući kraću pauzu tokom rata, objavio sam više od 2.000 radova u bjelovarskom „Čvoru“, sarajevskim časopisima „Orbis“ i „Oslobođenje mozaik“, banjolučkom „Rubikonu“, beogradskim izdanjima „Enigma“, „Politika mozaik“ i „Skerco“, kao i „Maloj eureci“ iz Gornjeg Milanovca – priča čika Dule, koji je i danas aktivan član udruženja „Nova zagonetka“ iz Beograda.

Koliko je dubok trag ovog penzionisanog RTV mehaničara u jugoslovenskoj i srpskoj enigmatici, potvrđuje i činjenica da se njegovo ime nalazi u brojnim specijalizovanim publikacijama, pa tako i Leksikonu srpskih enigmata, koji je izdao Enigmatski savez Srbije.

– Sva priznanja koja sam dobio, a bilo ih je mnogo ne mogu se mjeriti sa činjenicom da je enigmatika u moj život donijela samopouzdanje, čiju važnost na pravi način mogu osjetiti samo hendikepirani ljudi. Hvala Bogu, decenijama ne znam šta je kompleks, čak štaviše osjećam se superiorno u odnosu na mnoge zdrave, jer mi je enigmatika donijela druženje sa brdom enciklopedija i knjiga, pa tako i znanja koja su mnogima nepoznanica. Naučila me je šta je život i da nema predaje – zaključuje Dušan Janković.

Učesnik relija

Vozio je Dušan Janković svojevremeno automobil sve do daleke Njemačke, a prije dvadesetak godina i na reliju „Sutjeska“.

– Na trkama 1985. i 1986. godine osvojio sam drugo, odnosno treće mjesto, a automobilizam je tada takođe bio moj omiljeni hobi – prisjeća se Dušan Janković.

Glas Srpske

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare