Realizacija projekta „Čista rijeka Miljacka“

0

Potpisivanje protokola o saradnji radi realizacije projekta „Čista rijeka Miljacka“ upriličeno je danas u prostorijama Sarajevske regionalne razvojne agencije – SERDA.

Protokol su potpisali direktor SERDA-e Ševkija Okerić, gradonačelnica Grada Sarajeva Semiha Borovac, gradonačelnik Grada Istočno Sarajevo Radomir Kezunović, ministar prostornog uređenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo Abid Jusić, kantonalni ministar privrede Abid Šarić, te predstavnici opština Centar, Novo Sarajevo, Stari Grad, Novi Grad, Ilidža i Pale.

Cilj ovog projekta je očuvanje i poboljšanje kvaliteta vode, osiguranje čistoće, zaštita resursa i ekosistema rijeke Miljacke i promocija turističkih lokaliteta uz Miljacku te razvoj ekološke svijesti stanovništva.

U okviru projekta planirana je izrada studije kojom bi se definirali konkretni programi i aktivnosti na uređenju Miljacke, uz procjenu potrebnih finansijskih sredstava i zajednički nastup prema donatorima i partnerima u projektu.

„Ovaj projekt je strateški važan za sarajevski bazen. On treba da riješi pitanje čiste rijeke Miljacke, odnosno da osigura da se u jednom procesu sva kanalizaciona mreža i ono što zagađuje rijeku Miljacku otkloni i da Miljacka bude čista rijeka i da Sarajevo tako bude ekološki čist grad“, kazao je direktor SERDA-e Ševkija Okerić.

Gradonačelnica Sarajeva Semiha Borovac je kazala da je ovo projekt koji građani Grada Sarajeva već dugo čekaju.

„Grad Sarajevo je zajedno s Ministarstvom privrede KS-a već dosta uložio u čišćenje korita Miljacke, što se pokazalo na neki način i neefikasnim, jer jedino cjelovit projekt, koji će obuhvatiti sve opštine kroz koje teče rijeka Miljacka, uspjet će da omogući da Miljacka cijelom svojom dužinom postane čista i ekološki zdrava“, kazala je gradonačelnica Borovac.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Radomir Kezunović je naglasio kako je ovo jedan projekt koji objektivno treba ovoj regiji.

„Osim Miljacke nadamo se da ćemo slične projekte krenuti da radimo na nekim drugim našim vodotocima“, kazao je Kezunović.

U prvoj fazi, potpisnici Protokola osigurali su 531.000 KM, od čega SERDA učestvuje da 200.000 KM. Grad Sarajevo i Istočno Sarajevo izdvojili su po 50.000 KM.

sarajevo-x.com

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare