Lalović: Prioritet povećanje rezervoara za vodu

0

ISTOČNO SARAJEVO – Komunalno preduzeće „Vodovod i kanalizacija“ Istočno Sarajevo prioritetno će raditi na povećanju rezervoarskih prostora za akumulaciju veće količine vode, kao i na obezbjeđivanju dodatnih količina vode, rekao je Srni direktor ovog preduzeća LJubiša Lalović.

On kaže da je vodosnabdijevanje Istočnog Novog Sarajeva i Istočne Ilidže uredno, bez obzira na pad u proticaju na izvorištu Tilava sa kojeg se vodom snabdijevaju ove opštine.

„S obzirom da je izvorište Tilava tipično kraško vrelo, u posljednje dvije godine tokom ljeta i jeseni kada su izraženi duži sušni periodi imamo proticaj na istorijskom minimumu, što je nedovoljno da bi se snabdjele dvije opštine na kojima je dnevna potrošnja veća od minimalne izdašnosti izvorišta“, rekao je Lalović.

Zbog ovog problema, kaže Lalović, ne pribjegava se isključenjima sa vodovodne mreže jednog ili više naselja kako bi očuvali vodovodni sistem, prvenstveno filtersko postrojenje Tilava i primarni cjevovod, već umjesto se toga prigušuje glavni transportni cjevovod u večernjim i noćnim časovima radi smanjenja potrošnje vode i akumuliranja dovoljne količine za naredni dan.

On ističe da preduzeće radi na obezbjeđivanju dodatnih količina vode i da se trenutno izvode radovi na uvođenju u sistem vodosnabdijevanja vojnog vrela u naselju Toplik, čija je trenutna minimalna izdašnost oko 10 litara u sekundi.

Lalović kaže da su dobili finansijsku podršku Fonda za zaštitu životne sredine za projekat detaljnih hidrogeoloških istraživanja šireg područja naselja Tilava i Toplik.

„Namjera nam je da se odrede mikrolokacije gdje bi izveli istražno-eksploatacione bušotine, a nakon pozivivnih rezultata, kojim se nadamo, i eksploatacioni bunar, što bi značilo i dodatne količine vode u sistemu vodosnabdijevanja“, rekao je Lalović.

On je skrenuo pažnju svim potrošačima da vodu koriste racionalno, podsjećajući da je, posebno u sušnom periodu, zabranjeno koristiti vodu iz gradskog vodovoda za navodnjavanje poljoprivrednih površina, često punjenje i pražnjenje bazena, pranje pločnika i dvorišta, jer na taj način urušavaju funkcionalnost vodovodnog sistema.

Lalović je naveo da cijena vode po metru kubnom za stanovništo iznosi 0,82 KM bez PDV-a, odnosno 1,20 KM sa odvođenjem otpadnih voda za potrošače koji su priključeni na gradsku kanalizacionu mrežu, dok je cijena za privredne subjekte 1,36 KM, odnosno 1,92 KM sa odvođenjem otpadnih voda.

Iako je naplata u prošloj godini bila dobra i iznosila skoro 81 odsto, Lalović kaže da je u narednim godinama potrebno raditi na njenom poboljšanju i težiti procentu naplate većem od 90 odsto.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare