Купрешак: Породична медицина стуб и темељ здравственог система

0

ЗВОРНИК – Породична медицина је стуб и темељ здравственог система и без јаких темеља нема доброг здравства ни у једној земљи, па ни у Републици Српској, рекао је данас у Зворнику предсједник Удружења доктора породичне медицине Републике Српске Драшко Купрешак.

Купрешак је, прије научног скупа доктора породичне медицине Републике Српске, рекао новинарима да је озбиљан проблем што мале средине у Српској остају без љекара и да то није случај само у Српској, него у комплетним регијама, па и у Хрватској и Словенији које су у ЕУ.

„Имамо проблем недостатка кадра који се односи на докторе медицине, што није спецификум само Републике Српске“, напоменуо је Купрешак и додао да анализом у примарној здравственој заштити од 701 тима породичне медицине, ради негд‌је око 299 доктора специјалиста породичне медицине, чиме се не може бити задовољно.

Према његовом мишљењу, рјешење је, прије свега, да се мијења уписна политика и повећа број уписаних доктора медицине на медицинским факултетима Фоча и Бањалука.

„Мислим да је у 2022. години `готових` доктора било негд‌је око 127, док је из система здравства изашло око 220 доктора, што је велики дисбаланс на којем треба радити, прије свега, на стимулативним мјерама кроз бољи стандард, веће плате и услове за рад“, рекао је Купрешак.

Он је рекао да је Удружења доктора породичне медицине партиципирало у корекцији цијена новог цјеновника за комплетан здравствени систем и похвалио Фонд здравственог осигурања што је уважио конструктивне приједлоге овог удружења да се први пут након 20 година уведу три фундаменталне услуге које су јако клинички важне за докторе породичне медицине.

„То су услуге из спирометрије, дермоскопије и ултразвука у породичној медицини који ће обогатити рад доктора у пракси и учинити да ова бранша добије нову димензију да буде занимљивија за млађе колеге“, навео је Купрешак.

Он је рекао да је Министарство здравља Републике Српске наставило процес преласка здравствених установа на трезор и подсјетио да је остало око 27 здравствених установа у Републици Српској да од пакета 54 дома здравља пређу на трезор, што је добар процес.

„Искуства домова здравља на ту тему су врло позитивна, што је порука да и локалне заједнице буду директније укључене у подршци рада здравствених установа, прије свега, домова здравља, не само одлучивањем посредством управних одбора и именовања директора, него и финансијских давања за подршку инфраструктуре и опремања здравства“, додао је Купрешак.

Предсједник Подружнице регије Зворник Удружења породичне медидине Републике Српске Горан Бирчаковић рекао је да ова регија има 54 тима породичне медицине а само 17 специјалиста породичне медицине и девет специјализаната будућих специјалиста, тако да се та бројка поправља.

Према његовим ријечима, Шековићи имају специјализанта, Милићи немају, Братунац има три љекара специјалиста породичне медицине, Сребреница нема, Власеница има два, док Зворник има 12 специјалиста породичне медидине и седам специјализаната на специјализацији.

Специјалиста породичне медицине Дома здравља Зворник Данијела Жепинић рекла је да Удружење доктора породичне медицине Републике Српске овим семинаром обиљежава Свјетски дан породичне медицине с циљем да истакне виталну улогу и допринос доктора и тимова породичне медицине у функционисању цјелокупног здравственог система Српске.

„Породична медицина је носилац примарне здравствене заштите, пружа здравствену заштиту појединцу, породици и брине, наравно, о значају здравља цијеле заједнице“, рекла је Жепинићева и додала да се интегрисано бави и промоцијом здравља, превенцијом болести, лијечењем, рехабилитацијом и палијативном његом сваког појединца.

Према њеним ријечима, овогодишњи слоган Свјетског дана љекара породичне медицине, па и овог научног скупа јесте – „Породични доктор, здрава планета, здрави људи“, чији је циљ да се укаже на везу имеђу здравља планете и здравља људи.

Истичући да на овом научном скупу има више од 220 учесника, Жепинићева је рекла да су предавачи из Републике Српске, Црне Горе, Сјеверне Македоније, Србије и Словеније, што је веома битно за едукацију о темама – дијабетес, хипертензија и кардиоваскуларна обољења.

Жепинићева је рекла да је за сутра предвиђена пленарна сесија, предавња и радионица школа е-ка-ге, коју ће водити кардиолози из Клиничког центра Бањалука, док ће пленарну радионицу кардиопулмонална реанимације одржати инструктори из Словеније.

(www.palelive.com / Срна)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare