Kuprešak: Opremljeno više od 400 ambulanti

0
Kuprešak: Opremljeno više od 400 ambulanti

ZVORNIK – Predsjednik Udruženja porodične medicine Republike Srpske Draško Kuprešak rekao je večeras na seminaru zdravstvenih radnika „Vodeći put ka boljem zdravlju“ u Zvorniku da je od uvođenja porodične medicine u zdravstveni sistem Srpske urađeno dosta na infrastrukturi i opremanju zdravstvenih ustanova.

Kuprešak je, na pauzi seminara, istakao da je u Republici Srpskoj opremljeno više od 400 ambulanti porodične medicine, uloženo više od 50 miliona KM, te edukovano preko 350 specijalista, što je ozbiljan potencijal.

„Ovim je Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske pokazalo da je opredijeljeno da na najbolji način primjeni ovaj model porodične medicine, koji zaista daje odgovor na izazove kako u društvu tako i u zdravstvenom sistemu Srpske“, rekao je novinarima Kuprešak.

Predsjednik Udruženja doktora porodične medicine Republike Srpske – Podružnica Zvornik Goran Birčaković rekao je da je osnovni cilj ovog udruženja da poveća stepen zdravstvene zaštite stanovništva i da motiviše kolege da se više uključe u specijalizaciju iz ove oblasti.

Birčaković je istakao da su na početku osnivanja porodične medicine 2009. godine bila samo tri specijalista porodične medicine na regiji Birač, dok ih sada samo u Domu zdravlja Zvornik ima 14.

„Osim Zvornika, u Bratuncu i Vlasenici imamo po dva specijalista porodične medicine, dok će Dom zdravlja Milići ubrzo dobiti jednog koji je trenutno na specijalizaciji“, rekao je Birčaković, podsjećajući da regiji Birač trebaju ukupno 54 specijaliste porodične medicine.

On je rekao da ima određeni broj ljekara specijalista drugih oblasti koji rade u timovima porodične medicine, ali su završili edukaciju iz porodične medicine pa su sada kvalifikovani za tu djelatnost.

Birčaković je najavio da će sutra na Trgu u Zvorniku specijalisti porodične medicine besplatno vršiti mjerenje krvnog pritiska i određenih parametara u krvi, te djeliti promotivni materijal.

Na seminaru ljekara porodične medicine večeras se očekuje i ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Dragan Bogdanić.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se na komentare članka
Obavještavaj me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments