Kulturna i istorijska snaga Narodne biblioteke „Branko Čučak“

0

HAN PIJESAK- Narodna biblioteka „Branko Čučak“ na Han Pijesku može se pohvaliti bogatim knjižnim fondom u kom se mogu naći naslovi iz svih oblasti znanja i stvaralaštva, kao i zavidnom Zavičajnom zbirkom.

Direktor Biblioteke Ozrenka Đurić Radulović ističe da svojom posebnošću, „kao prava riznica neknjižne i dokumentacione građe koja se tiče stanovništva ove lokalne zajednice i istorijom dugom skoro 100 godina biblioteka“, ova ustanova privlači pažnju brojnih posjetilaca.

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović posjetila je nedavno ovu biblioteku i upisala se u knjigu utisaka, te izrazila zadovoljstvo njenim radom.

„Ovo je neka sasvim nova dimenzija i treba to podržati. Zadovoljna sam. Osim materijalnog života mi moramo obratiti pažnju i na duhovno nasljeđe“, istakla je Cvijanovićeva.

Narodnu biblioteku na Han Pijesku u februaru ove godine posjetili su i princ Filip Karađorđević i princeza Danica i upisali se u knjigu utisaka u ovoj ustanovi.

Radulovićeva navodi da se ovakvim i sličnim posjetama ponose, ne samo zaposleni u biblioteci, nego i cjelokupla lokalna zajednica.

„Biblioteka broji 33.830 knjiga, ima spomen-sobu kraljevske porodice Karađorđević, legat književnika Branka Čučka, dio lične biblioteke akademika Rajka Kuzmanovića, posebne kolekcije knjiga Milunke Šalić i Miloša Kneževića, te posebnu kolekciju karikatura Toša Borkovića“, navodi Radulovićeva.

Osim dijela namještaja iz LJetne rezidencije kralja Aleksandra Karađorđevića koji se čuva u ovoj ustanovi, Biblioteka čuva i bogatu dokumentacionu, fotografsku i novinsku građu iz perioda kada su članovi dinastije Karađorđević posjećivali Han Pijesak.

Ova javna ustanova od 2010. nosi ime Branka Čučka /1948-2008/, pjesnika, romanopisaca, pripovjedača, dramatičara, publiciste i esejiste, koji je djetinjstvo i ranu mladost proveo na Han Pijesku, a živio je i stvarao u Sarajevu, Banjaluci i Han Pijesku, gdje je i sahranjen.

Narodna biblioteka na Han Pijesku, istakla je Radulovićeva, već 14 godna organizator je „Čučkovih književnih susreta“ uz pokroviteljstvo Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske i Skupštine opštine Han Pijesak

Ona naglašava da će u avgustu, povodom Dana opštine Han Pijesak, biblioteka organizovati izložbu portreta mitropolita dabrobosanskih autora Radovana Pilipovića.

„Krajem septembra ćemo organizovati `Dane Milana Radulovića`, kada je planiran okrugli sto na temu `Književni i teorijski lik Milana Radulovića`“, najavila je Radulovićeva.

Bivši ministar vjera Srbije Milan Radulović, rođen 1948. Malom Polju kod Han Pijeska, profesor na Bogoslovskom Fakultetu u Foči, te srpski književnik, pisac i prijatelj Narodne biblioteke na Han Pijesku, preminuo je 2017. godine, a njemu u čast ova ustanova će organizovati manifestaciju „Dani Milana Radulovića“.

Ova ustanova baštini tradiciju Narodne knjižnice i čitaonice osnovane u maju 1923. godine i ima zanimljiv razvojni put na kome je danas ova ustanova jedna od najpoznatijih u svojoj djelatnosti i van područja opštine Han Pijesak.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare