Kud „Zavičaj“ – čuvar tradicije romanijsko-glasinačkog kraja

0

SOKOLAC – Sokolačko Kulturno-umjetničko društvo /KUD/ „Zavičaj“ je u proteklih godinu dana dobilo niz nagrada i četiri pehara sa sabora izvorne narodne pjesme u Srbiji i širom Republike Srpske, rekao je potpredsjednik Društva Slobodan Komlenović.

On je rekao da su vrijeme između dvije krsne slave ovog društva, Svetih cara Konstantina i carice Jelene, obilježili njihovi nastupi na manifestacijama posvećenim izvornoj narodnoj pjesmi kao što su u Hoćevini kod Pljevalja, u Vojkovićima, Brčkom, Dvorovima kod Bijeljine, Aranđelovcu i Prilikama kod Ivanjice u Srbiji, Gornjoj Dobrinji, Rogatici, Doboju, u Bratuncu na humanitarnom koncertu i na Vučjoj Luci, te na svim manifestacijama na području Sokoca.

Komlenović je naglasio da je „Zavičaj“ u protekle tri godine organizovao tri Sabora srpskog narodnog pjevanja, na kojima je učestvovalo i do 35 izvornih grupa iz svih krajeva Republike Srpske, kao i iz Srbije i Crne Gore.

„Ove godine zbog pandemije virusa korona organizacija Sabora izvornog srpskog pjevanja na Sokocu biće odgođena za neki drugi termin, kada to epidemiološka situacija i prilike budu dozvolile“, rekao je Komlenović večeras novinarima na Sokocu.

On je podsjetio da je dvojac njihove muške izvorne grupe osvojio prvo mjesto na 16. Saboru starog pjevanja u Srba u Donjoj Sopotnici/Novo Goražde i na jednom od najvećih sabora tradicionalne pjesme u Vojkovićima/Istočna Ilidža.

„Zavičaj“ se okitio i prvom nagradom na Saboru izvorne srpske pjesme u Aranđelovcu.

KUD „Zavičaj“ čine muška i ženska izvorna pjevačka grupa i muška grupa mladih pjevača izvorne narodne pjesme, višeglasne, dvojca i ojkače, te mješovite muško-ženske kajde.

Čuvari izvorne pjesme romanijsko-glasinačkog kraja ističu da njihov rad i odlaske na manifestacije pomažu donatori, uglavnom privrednici opštine Sokolac i lokalna uprava, u skladu sa svojim mogućnostima.

Ovo kulturno-umjetničko društvo osposobilo je svoje članove za izradu originalnih narodnih nošnji za svoje i potrebe sličnih društava, koja njeguju folklornu i etno-tradiciju.

KUD „Zavičaj“ je osnovan 2017. godine na Sokocu sa ciljem očuvanja kulturne baštine Romanijsko-glasinačkog kraja, izvorne pjesme, tradicije i narodnih običaja.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare