Hodočasnici sa Romanije na slavskoj službi u manastiru u Knežini

0

SOKOLAC – Hodočasnici sa Romanije, koji ove godine zbog epidemije virusa korona prvi put nakon 11 godina nisu mogli da odu na poklonjenje u manastir Ostrog, danas su posjetili Manastir Presvete Bogorodice u Knežini i prisustvovali slavskoj službi.

Predsjednik Udruženja „Sveti Vasilije Ostroški“ Dejan Elez rekao je Srni da je to prvo hodočašće do jednog od najstarijih pravoslavnih hramova na području Sarajevsko-romanijske regije, gdje je manastirska crkva u Knežini proslavila praznik ravnoapostolnih cara Konstantina i carice Jelene.

„Raduje nas da je na ovaj poklonički put od 12 kilometara krenulo oko 60 mladih ljudi, naših članova i simpatizera i uvjereni smo da će nam se neko od njih pridružiti i na dugom pokloničkom putu do manastira Ostrog“, naveo je Elez.

On je najavio poklonički put članova ovog udruženja i do Hrama Svete Trojice u Ozerkovićima na manastirsku slavu Trojičindan u nedjelju, 7. juna, ali i odlazak na hodočašće do drugih manastira u Republici Srpskoj.

Jeromonah Vladimir Đuričić, nastojatelj manastira u Knežini, naglasio je da je danas prvi put, uz blagoslov sveštenstva Crkvene opštine Sokolac, Udruženje „Sveti Vasilije Ostroški“ učestvovalo u obilježavanju krsne slave manastirske Crkve ravnoapostolnih cara Konstantina i carice Jelene, organizujući poklonički put od Sokoca do hrama.

„Ovi mladi ljudi postaju primjer drugima i svjedoče da se omladina vraća Crkvi, te postaju pravi simbol onoga što su bili car Konstantin i carica Jelena, pravi hristonošci i krstonošci“, naglasio je Đuričić.

Arhimandrit Andrej Kovačević, nastojatelj Manastira Svetog Georgija na Ravnoj Romaniji, besjedeći danas u Knežini o značaju obilježavanja praznika ravnoapostolnih cara Konstantina i carice Jelene, podsjetio je na stradanja hrišćana u prvim vijekovima, uprkos kojima su ovi veliki Božiji ugodnici primili hrišćanstvo.

On je podsjetio da je car Konstantin 313. godine izdao Milanski edikt, kojim je data sloboda hrišćanima, ali i sazvao Prvi vaseljenski sabor.

Hodočasnicima sa Sokoca pridružila se i Milica Bajagić /14/, na nagovor brata Stefana koji već tri godine pješači do Ostroga, i vjeruje da će se pridružiti grupi poklonika sa Romanije na poklonjenje Svetom Vasiliju Ostroškom, što je put od 220 kilometara.

Petnaestogodišnja Andrea Šutanović planira da postane član Udruženja „Sveti Vasilije Ostroški“ jer je i njena majka pješačila da se pokloni Ostroškom Čudotvorcu.

Ona je preporučila mladima da se pridruže ovoj grupi hodočasnika koja okuplja poklonike sa Sokoca, te manji broj sa Pala, iz Rogatice i Foče.

„Polaskom na put hodočašća širimo ljubav, vjeru, nadu i gajimo živu Crkvu Hristovu među mladima, što nam je i cilj“, istakla je Šutanovićeva.

Udruženje građana „Sveti Vasilije Ostroški“ osnovano je u avgustu prošle godine i okupilo je hodočasnike sa Sokoca i iz nekoliko susjednih opština koji već godinama odlaze na poklonjenje moštima Svetog Vasilija Čudotvorca u manastir Ostrog.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se na komentare članka
Obavještavaj me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments