Ковић: Данас се одлучује шта је у Српској прошлости релевантно а шта ирелевантно

0

ВИШЕГРАД – Историчар Милош Ковић истакао је на предавању у Андрићевом институту у Андрићграду, да свако вријеме има своју историју и поставља своја питања прошлости, а да се данас одлучује о томе шта је у српској прошлости релевантно или ирелевантно.

„Социјалистичка Југославија, Краљевина СХС, имале су своју историографију као и Краљевина Србија, Краљевина Црна Гора, БиХ је под аустроугарском окупацијом имала један вид историографије, а шта је данас српска историографија, чиме се бави, шта су њени методи и које су јој перспективе. Данас живимо у времену озбиљне и дубоке кризе српске историографије и она у овом тренутку покушава да прати западну“, нагласио је Ковић.

Он је напоменуо да је то тако још од самих почетака српске историографије из раног 19. вијека.

„Када се каже историографија, мисли се на историју која се пише у институтима, на универзитетима и у другим научним институцијама. Историјом се бавимо сви, али овде је реч о занату историчара“, оцјењује Ковић.

Према његовим ријечима, с тим у вези и на овом предавању говорено је о томе који су то западни обрасци које је српска историографија пратила, а постављено је и питање шта ће српска историографија бити сутра.

Предавање је отворио директор Андрићевог института Емир Кустурица који је у свом обраћању истакао да Милош Ковић није само историчар који се бави историјским фактима и човјек који у оквирима накнадне свјести тумачи оно што је важно да се зна и што је пропуштено у школи или на факултету.

„Његова ријеч живи као свједочење о ономе што ми живимо и о ономе што нас чека“, додао је Кустурица.

Присутнима се обратио и свештеник Дарко Ђого истичући да је Милош Ковић својеврсни реликт 19. вијека у најпозитивнијем смислу.

„Ковић је човјек који је понио свој српски идентитет у свијет гд‌је је у архивама истражио суштину западне цивилизације и западног универзитетског живота и вратио се нама да се бори и предаје српској д‌јеци историју““, рекао је Ђого.

Он је истакао да данас није лако бити историчар међу Србима зато што свако има осјећај да је самим рођењем бар помало историчар.

Милош Ковић српски је историчар и професор на Филозофском факултету Универзитета у Београду, а области његовог истраживања су Међународни односи и историја политичких идеја.

На вечерашњој трибини тема предавања била је и тема шта је српска историографија данас и какве су њене перспективе.

(www.palelive.com / Срна)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare