Кошарац и Амиџић посјетили постројење Топлане

2

Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац и министар финансија и трезора Срђан Амиџић данас су на Палама у пратњи начелника општине Бошка Југовића посјетили локацију садашњег постројења Топлане.

Након посјете планиран је састанак Кошарца и Амиџића са Југовићем у просторијама општине Пале.

Савјет министара је у октобру одобрио закључивања уговора са Европском банком за обнову и развој /ЕБРД/ о зајму седам милиона евра за пројекат модернизације система централног гријања у општини Пале.

Циљ пројекта је премјештање постојеће и изградња нове топлане ради модернизације система централног гријања у општини Пале.

ЕБРД даје зајам БиХ од седам милиона евра са алокацијом на Републику Српску, са роком отплате од 15 година, укључујући три године грејс-периода.

Прву и другу фазу изградње топловода између планиране локације будуће и постојеће топлане финансирала је општина Пале својим буџетским средствима, чиме је отворен пут за пројект модернизације система централног гријања.

До сада је уложено више од два милиона КМ и створени су услови за хитну реализацију пројекта у корист становника Пала.

Кошарац: Пале – озбиљно градилиште и примамљиво мјесто за становање

Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац истакао је да су Пале озбиљно градилиште и да постају веома интересантне за становање, те да локално руководство и начелник ове општине спроводе политике усмјерене на побољшање животног стандарда грађана.

Кошарац, који је данас са министром финансија и трезора у Савјету министара Срђаном Амиџићем и начелником општине Бошком Југовићем посјетио локацију садашњег постројења Топлане, рекао је новинарима да напредак Пала довољно говори о адектватним и одговорним политикама и о томе шта локална управа треба да учини како би квалитет живота становника био много бољи.

„Пале су озбиљно градилиште, јер видимо велике инвестиције на Јахорини која је свјетски бренд, а видљиво је и да општина жели да буде прикључак свему томе тако што ће у подножју ове планине развити импресивнио насеље“, навео је Кошарац.

Према његовим ријечима, за то постоје јасно дефинисане политике и сви напори које чине институције Републике Српске да помогмну општини Пале у реализацији инфраструктурних пројеката представљају обавезу представницима Српске на заједничком нивоу да искористе све капацитете како би обезбиједили одређен проток одлука које ће значити помоћ локалним структурама у неким међународним финансијским аранжманима.

Кошарац је подсјетио да су поједине структуре из Федерације БиХ /ФБиХ/ покушале да блокирају неке преговоре и пројекте.

„Жао ми је што је једна структура из ФБиХ покушала да блокира преговоре са Европском банком за обнову и развој /ЕБРД/, али смо Амиџић и ја, као и други чланови Савјета министара рекли – уколико се блокира пројекат изградње Топлане на Палама да ћемо и ми блокирати неке пројекте у Сарајеву, што смо и учинили једно вријеме“, рекао је Кошарац.

Он сматра да нема оправдања за заустављање било којег инфраструктурног пројекта. „Очигледно смо заробљени политичким мотивима једног дијела структуре која долази из Федерације БиХ“, навео је Кошарац.

Подсјетивши да је Савјет министара одобрио закључивање уговора са ЕБРД-ом о зајму седам милиона евра за пројекат модернизације система централног гријања у општини Пале, Кошарац је рекао да је формиран преговарачки тим који ће наставити преговоре о новој топлани.

„Оно што посебно говори о томе да начелник Пала и његов тим имају визију је чињеница да желе да моделирају нову топлану тако да се енергија обезбјеђује из био-масе, али и кроз гасификацију Пала“, истакао је Кошарац.

Он је апеловао на локалне структуре у саставу града Источно Сарајево да дефинишу заједничке политике и захтјев Зеленом климатском фонду како би се обезбиједила знатна средства за спровођење одређених политика из такозване зелене економије са аспекта заштите животне средине и побољшања стандарда људи у региону.

Кошарац је најавио да ће наредних дана одржати низ састанака у општинама у саставу града Источно Сарајево на којима ће бити разговарано о овим питањима која су значајна за заштиту животне средине и кориштење обновљивих извора енергије.

„Желимо да подстакнемо дефинисање локалних политика и заједничке напоре са институцијама Републике Српске да у партиципацији у институцијама БиХ тражимо озбиљне финансијске захвате за пројекте у Српској“, истакао је Кошарац.

Амиџић: Пуна подршка изградњи нове топлане

Министар финансија и трезора у Савјету министара Срђан Амиџић истакао је да општина Пале има пуну подршку у реализацији пројекта премјештања постојеће и изградње нове топлане, с циљем модернизације система централног гријања.

Амиџић је након обиласка постојећег постројења Топлане рекао да охрабрује руководство општине Пале да настави овим путем, напомињући да ће имати подршку свих српских представника у Савјету министара.

„Министар спољне трговине и економских односа Сташа Кошарац и ја смо дали своју подршку када је ријеч о затварању финансијске конструкције која ће ићи преко ЕБРД-а“, рекао је Амиџић новинарима и навео да је учествовао у свим преговорима са том банком, те да то полако улази у завршну фразу.

Он је истакао да нема града уколико не постоји систем водоснабдијевања и канализације, али и ако нема система даљинског гријања, те похвалио руководство општине Пале што ће и у новој топлани као енергент бити кориштено дрво, будући да је енергија добијена из био-масе најјефтинија.

„Ми смо до сада имали економски ненормалну ситуацију да смо увозили прљав и скуп енергент, а у Европу смо извозили јефтин и чист енергент као што је техничко и огревно дрво“, указао је Амиџић.

Амиџић је рекао да ће Пале тај енергент задржати, набављати га од „Шума Српске“ и приватних лица и на тај начин куповати нуспроизвод, те давати додатни привредни подстицај када је ријеч о дрвопрерађивачима на овом простору.

„Врло је битно да се на овакав начин постиже енергентска сувереност. Општину Пале неће интересовати каква су кретања цијене на берзама јер имају властити енергент уз који могу да обезбиједе довољну количину топлотне енергије коју могу да испоруче корисницима“, нагласио је Амиџић.

Амиџић не сумња да ће бити завршен пројекат нове топлане, што је добар примјер и у техничком смислу јер је приједлог да буде више секционих пећи које ће моћи да се укључују и искључују у зависности од услова и броја корисника.

Он је рекао да активно учествује у овом пројекту како би заживио у пуном капацитету.

Амиџић и Кошарац данас су обишли постројење Топлане, након чега су се састали са начелником општине Пале Бошком Југовићем.

Савјет министара је у октобру одобрио закључивање уговора са Европском банком за обнову и развој /ЕБРД/ о зајму од седам милиона евра за пројекат модернизације система централног гријања у општини Пале.

Циљ пројекта је премјештање постојеће и изградња нове топлане ради модернизације система централног гријања у општини Пале.

ЕБРД даје зајам БиХ од седам милиона евра са алокацијом на Републику Српску, са роком отплате од 15 година, укључујући три године грејс-периода.

Прву и другу фазу изградње топловода између планиране локације будуће и постојеће топлане финансирала је општина Пале својим буџетским средствима, чиме је отворен пут за пројекат модернизације система централног гријања.

До сада су уложена више од два милиона КМ и створени су услови за хитну реализацију пројекта у корист становника Пала.

Југовић: За изградњу нове топлане потребно 10 милиона евра

Начелник општине Пале Бошко Југовић истакао је да је за пројекат премјештања постојеће и изградњу нове топлане потребно око 10 милиона евра, од чега је седам милиона евра кредит, а три милиона евра грант Владе Швајцарске.

Југовић је рекао да је урађена студија изводљивости коју је финансирала Европска банка за обнову и развој /ЕБРД/.

Он је навео да је предвиђена градња два котла од по 10 мегавата на био-масу и на плин, да би изградњом нове топлане грађани добили квалитетније гријање, те да постојећа топлана има велике трошкове, а нема могућност прикључења нових корисника.

Југовић је захвалио министру спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташи Кошарцу и министру финансија и трезора Срђану Амиџићу за данашњу посјету и подршку у реализацији пројеката на подручју ове локалне заједнице.

„Имамо пуну подршку и надам се да ћемо овај пројекат реализовати“, нагласио је Југовић.

Он је навео да је са министрима разговарао и о другим темама, као и о томе у којем правцу треба да иде општина Пале имајући у виду њено туристичко опред‌јељење.

„Наше опред‌јељење је да се окрећемо екологији, туризму, угоститељству“, нагласио је Југовић.

Вршилац дужности директора паљанске Топлане Борис Гојковић рекао је да раде у веома тешким условима и да би изградњом нове топлане постали стабилно и самостално предузеће у пословању.

Он је подсјетио да тренутно загријавају око 60.000 метара квадратних стамбеног и пословног простора, а нова топлана би имала већи капацитет и могли би да повећају број корисника.

Гојковић је рекао да користе дрвни отпад, што би било настављено и у новој топлани.

Савјет министара одобрио је у октобру закључивања уговора са Европском банком за обнову и развој /ЕБРД/ о зајму седам милиона евра за пројекат модернизације система централног гријања у општини Пале. Циљ пројекта је премјештање постојеће и изградња нове топлане ради модернизације система централног гријања у општини Пале.

Европска банка за обнову и развој даје зајам БиХ од седам милиона евра са алокацијом на Републику Српску, са роком отплате од 15 година, укључујући три године грејс-периода.

Прву и другу фазу изградње топловода између планиране локације будуће и постојеће топлане финансирала је општина Пале својим буџетским средствима, чиме је отворен пут за пројект модернизације система централног гријања.

До сада су уложена више од два милиона КМ и створени услови за хитну реализацију пројекта у корист становника Пала.

(www.palelive.com / Срна)

Прати тему
Обавијeсти мe о
2 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Ako će ta nova toplana grijati kao što postojeća ove sezone veoma loše grije, bolje da je i ne grade. Mnogi korisnici će se već po isteku sezone isključiti sa mreže, jer nije zima još ni ozbiljno počela, a moramo se svakodnevno dodatno dogrijavati, ili smrzavati.
O (ne)isplativosti nove toplane ne treba ni govoriti. Nijedna od postojećih i budućuh novih zgrada neće se priključiti na novu toplanu, jer je takvo grijanje preskupo, a nije zadovoljavajuće.

Mnogo je isplativije i kvalitetnije grijanje na el. energiju.
Očigledno je da nije urađena nikakva ozbiljnija analiza u vezj sa ovom veoma skupom, a neisplativom investicijom!

Jubilarna 48 godina pričanja o izmještanju toplane 🤪