Почео Међународни фестивал малих сцена и монодраме

0

ИСТОЧНО САРАЈЕВО – Представом „Народни посланик“ по тексту Бранислава Нушића у извођењу Никшићког позоришта, вечерас је у Источном Сарајеву званично почео 28. Међународни фестивал малих сцена и монодраме Републике Српске током којег ће бити изведено 11 представа позоришта из Србије, Црне Горе, Хрватске и БиХ.

Фестивал је отворила министар просвјете и културе Републике Српске Жељка Стојичић, која је, обраћајући се публици у препуној сали Културног центра Источно Ново Сарајево, рекла да култура оплемењује, спаја и да управо то и јесте сврха овог фестивала, на којем учествују представници свих земаља из окружења.

Стојичићева је навела да је овај фестивал веома значајан за Сарајевско-романијску регију, али и цијелу Српску.

Она је нагласила да Министарство просвјете и културе чврсто стоји уз своје установе културе и културне центре у цијелој Српској, најављујући скоро отварање и почетак рада новог позоришта у Источном Сарајеву.

„То ће бити заокружена цјелина и прича гд‌је ће се манифестовати и развијати култура овог подручја. Министарство и Влада Српске ће наставити да подржавају све активности културе, а заједно са локалним заједницама можемо урадити и много више“, истакла је Стојичићева.

Ове године биће додијељене четири фестивалске награде – за најбољу представу, најбољу монодраму, најбољег глумца и најбољу глумицу, а жири чине глумица Лидија Вукићевић, редитељ Витомир Митрић и театролог Зоран Тодоровић.

Вукићевићева, која је и предсједник жирија, рекла је новинарима да је једва чекала да дође у Републику Српску и Источно Сарајево, гд‌је се, како је навела, осјећа као код куће.

„Фестивал је за свако поштовање. Избор представа је фантастичан, што је велики успех за Источно Сарајево. Постоје слични догађаји у региону, али мислим да немају овакве представе и глумачке екипе“, навела је Вукићевићева.

Директор Фестивала Младен Јанковић рекао је да жири ни ове године неће имати нимало лак задатак да донесе одлуку коме ће додијелити награде.

„Част нам је и задовољство што и ове године можемо угостити професионална позоришта и глумце из региона – Србије, Црне Горе, Хрватске и БиХ. Посебна нам је част што је управо Никшићко позориште отворило фестивал представом коју је написао Нушић, који 30 година није био игран у Црној Гори“, указао је Јанковић.

Глумац Никшићког позоришта Никола Васиљевић рекао је да је представа „Народни посланик“ свевремена и савремена прича, која се тиче свих и која још „представља стварност – отимање за власт и лицемјерје“.

Отварању Фестивала присуствовао је предсједник општине Никшић Марко Ковачевић, који је изразио задовољство што се братимљење и сарадња са Источним Новим Сарајевом наставља и у сфери културе.

„Желим да вас поздравим из братског града Никшића, са српског културног простора. Нека живи наша братска Републике Српска“, навео је Ковачевић.

Начелник општине Источно Ново Сарајево Јован Катић рекао је да је Међународни фестивал малих сцена и монодраме најзначајнија манифестација културе у Источном Сарајеву, те да је поносан што је опстала и развијала се стварајући позоришну публику која са нестрпљењем очекује сваку представу.

Подршку Фестивалу и ове године пружила је општина Источна Илиџа, чији је начелник Маринко Божовић исказао задовољство што ће љубитељи позоришта бити у прилици да одгледају изузетне представе.

На програму сутра од 13.00 часова је монодрама „Милош Велики – књаз српски“ по тексту Милована Витезовића, у режији директора Српског позоришта у Мађарској Милана Руса, а игра Александар Дунић.

Публици ће се од 18.00 часова представити Градско позориште из Чачка монодрамом „Ненаписана писма“ у којој игра Вања Милачић.

Од 20.00 часова гостује копродукцијска представа Градског позоришта Градишка и RRD Београд „Сцене из брачног живота“ по тексту Ингмар Бергман, у режији Ане Томовић, а играју Тамара Крцуновић и Златан Видовић.

У суботу, 9. децембра, од 18.00 часова гостује Српско културно и просвјетно друштво „Просвјета“ из Бањалуке са монодрамом „К`о камен – Веленка Брстинова и кћер јој Драгана“ по тексту Драгане Мандрапе из Источног Сарајева, а игра Љиљана Чекић.

Од 20.00 часова на програму је представа Народног позоришта Ниш „Херој нације“ по тексту Ивана М. Лалића, а играју Драган Божа Марјановић, Снежана Петровић, Урош Милојевић, Уна Костић и Драгиша Вељковић.

У нед‌јељу, 10. децембра, од 18.00 часова на програму је монодрама „Госпођа Милихброт“, а игра Горица Поповић, која потписује и режију.

Од 20.00 часова гостује „Опера б.б.2 из Загреба и Фестивал „Ровињ“ са представом „Карлота Кризи – од Вижинаде до вјечности“, а играју Анамарија Серда и Роналд Браус.

Посљедњег фестивалског дана, у понед‌јељак, 11. децембра, од 13.00 часова публици ће се представити „Арт кварт“ из Крагујевца са монодрамом „Живот пише љубавне романе“, а игра Јасмина Димитријевић.

Истог дана, од 18.00 часова на програму је Прво приградско позориште „Пулс театар“ из Лазаревца са монодрамом „Е, не дам бре“ у којој игра Маја Софронијевић.

Увече, од 20.00 часова публици ће се представити „Дис театар младих“ из Бањалуке са представом „Ја /о/ мени“, режија Велимир Тече, а играју Мина Лазаревић и Срђан Ивановић.

Након тога је предвиђена дод‌јела награда и свечано затварање Фестивала.

Све представе и монодраме се играју у сали Културног центра Источно Ново Сарајево.

У пратећем програму Фестивала предвиђена је изложба и промоције књига, а улаз је слободан.

Покровитељи Фестивала су Министарство просвјете и културе Републике Српске, Министарство културе Србије, град Источно Сарајево и општине Источно Ново Сарајево и Источна Илиџа, а пријатељи Матична библиотека Источно Сарајево и Музичка академија Универзитета у Источном Сарајеву.

(www.palelive.com / Срна)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare