Komunalno preduzeće nakon tri decenije dobija novi kamion

0
Komunalno preduzeće nakon tri decenije dobija novi kamion

HAN PIJESAK – Poslije vaskršnjih praznika Han Pijesak će, nakon više od 30 godina, dobiti novi kamion za odvoz smeća vrijedan 70.000 KM, rečeno je Srni u Javnom komunalnom preduzeću „Kraljeva gora“.

Direktor ovog preduzeća Ivana Maksimović kaže da je postupak izbora najpovoljnijeg ponuđača u toku i nada se da će poslije vaskršnjih praznika kamion za odvoz smeća iz gradskog naselja Han Pijesak biti u funkciji.

Kamion će biti nabavljen udruženim sredstvima Fonda za zaštitu životne sredine Srpske i lokalne uprave.

Maksimovićeva podsjeća da su aplicirali na javni konkurs Fonda za zaštitu životne sredine Republike Srpske i po tom osnovu dobili 45.000 KM za nabavku novog kamiona za odvoz smeća umjesto dosadašnjeg starog i dotrajalog.

„Opština Han Pijesak će učestvovati sa 40.000 KM u nabavci kamiona za odvoz smeća koji košta oko 70.000 KM, a sa preostalih 15.000 KM planirano je da nabavimo tridesetak kontejnera“, kaže Maksimovićeva.

Maksimovićeva je istakla da će, čim to vremenski uslovi dozvole, ovo komunalno preduzeće nastaviti ugradnju vodomjera, posao započet prije tri godine.

Ona je navela da su ranije potrošači na području Han Pijeska vodu plaćali paušalno, što se nije pokazalo kao dobro rješenje.

„Vodomjere je obezbjedila lokalna uprava još 2010. godine, ali je njihova ugradnja počela sa zakašnjenjem, tako da još uvijek 25 odosto potrošača vodu plaća paušalno“, navela je Maksimovićeva i dodala da će i taj problem uskoro biti riješen.

Uvođenjem vodomjera i dodatnim aktivnostima kontrole priključaka, kako je istakla Maksimovićeva, povećan je stepen naplate vode od potrošača sa nekadašnjih 35 odsto, na 89 odsto u prošloj i 100 odsto u ovoj godini, što je godišnji prihod u preduzeću povećalo za 80.000 KM od 2015. godine.

U ovom komunalnom preduzeću ističu da su uspjeli smanjiti potrošnju električne energije sa ranijih 100.000 KM godišnje na 80.000 KM.

Javno komunalno preduzeće „Kraljeva gora“ u Han Pijesku snabdijeva vodom 2.500 stanovnika od ukupno 3.900 sa dva izvorišta i zapošljava 22 radnika.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se na komentare članka
Obavještavaj me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments