Knjige o stradanju Srba u memorijalnom centru „Jad Vašem“

0

FOČA – Dvije knjige o strahotama stradanja srpskog naroda u 20. vijeku, koje je priredio prosvjetni inspektor za srpski jezik iz Foče Rade Lalović, a čiji je izdavač fočanski Centar za kulturu i informisanje, odnedavno su dostupne i posjetiocima Memorijalnog centra „Jad Vašem“ u Jerusalimu.

Lalović je, prilikom posjete delegacije iz Republike Srpske Jerusalimu, Biblioteci najvećeg svjetskog centra za njegovanje sjećanja i proučavanje zločina iz Drugog svjetskog rata poklonio antologiju pjesama „Pred sjenima srpskih mučenika“ i Zbornik radova „Srpska poezija stradanja i patnje“.

Delegacije profesora istorije i srpskog jezika iz Srpske i Srbije u više navrata su boravile u Jerusalimu, a polovinom ovog mjeseca delegacija iz Srpske, u kojoj su bili i profesori iz Foče Rade Lalović i Duško Krsmanović, drugi put je samostalno posjetila Izrael.

Lalović je istakao da im je veoma značajno iskustvo Jevreja u njegovanju kulture sjećanja, te da su imali priliku da čuju predavanja preživjelih logoraša i eminentnih stručnjaka za holokaust, među kojima je bio i direktor Instituta „Simon Vizental“ Efrem Zurof.

„Taj susret sa Zurofom je bio veoma značajan – on odlično poznaje našu situaciju, Balkan, čitavu Evropu i stradanje svih naroda, tako da je njegovo izlaganje pomno praćeno“, rekao je Lalović.

On je rekao da je delegacija Srpske, koju je predvodila ministar prosvjete Republike Srpske Natalija Trivić, domaćinima poklonila nekoliko knjiga iz srpske istorije, među kojima i knjige objavljene u Foči.

Lalović je naveo da u antologiji „Pred sjenima srpskih mučenika“ srpski pjesnici svjedoče poetskim slikama o stradanju srpskog naroda, prije svega u NDH, ali i u Srbiji i Crnoj Gori, poput Šumarica, Novosadske racije, pogroma u Pivi i na Čakoru.

„Ta svjedočenja su sada prisutna i u biblioteci Instituta `Jad Vašem`. Takođe, tamo je prisutna i druga naša knjiga – zbornik radova koji tumači tu poeziju stradanja i nudi modele proučavanja te poezije u fuknciji njegovanja kulture sjećanja na stradanje Srba, što se sve uklapa u osnovnu priču koju izvanredno osmišljavaju i metodološki postavljaju Jevreji u okviru ovog najvećeg instituta o stradanju“, istakao je Lalović.

On je naglasio da se u Memorijalnom centru „Jad Vašem“ nalazi više od tri i po miliona fotografija i više od pet i po miliona imena žrtava.

Lalović je napomenuo da je razlika u proučavanju stradanja jevrejskog naroda i ostalih naroda u tome što Jevreji kreću od pojedinačnih sudbina, da bi se stekla opšta slika.

„Jednostavno, sjećaju se najbližih predaka – djeda, oca, stričeva, tetki, majki, njihovih života, imenom i prezimenom. Sjećaju se i gradova u kojima su živjeli, njihovih prijatelja, slažući tako kockice mozaika velikog stradanja od šest miliona žrtava. Mi ovdje radimo obrnuto – pretpostavi se određena cifra, pa je onda dokazujemo i dođemo u situaciju da je neko osporava ili ne osporava“, ukazao je Lalović.

On smatra da bi i srpski istoričari, slično Jevrejima, trebalo da idu od pojedinačnog ka opštem.

„Ne umanjujući nikakav broj niti se igrajući brojevima, nego jednostavno stvarajući tvrdu, realnu sliku, kao što je slika u Starom Brodu. Tamo je u muzeju napisano gotovo šest i po hiljada imena i sa tim nema pogađanja“, naglasio je Lalović.

Lalović je istakao da je saradnja Ministarstva prosvjete Republike Srpske i Republičkog pedagoškog zavoda sa Memorijalnim centrom „Jad Vašem“, koja je počela 2012. godine, rezultirala time da su u nastavni program u školama u Srpskoj uvedeni posebni sadržaji posvećeni stradanju srpskog naroda u Drugom svjetskom ratu, po uzoru na njegovanje kulture sjećanja Jevreja na Holokaust.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare