Katić: Vidovdan jedan od najvećih praznika kod Srba

0

ISTOČNO NOVO SARAJEVO – Načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo Jovan Katić istakao je da je Vidovdan jedan od najvećih praznika u srpskom narodu, kojim se slavi pobjeda naspram poraza, te život i vaskrsnuće, umjesto stradanja i smrti.

„Mi smo ovih dana okupljeni oko vidovdanskih heroja, oko manifestacije`Principovi dani`, poduhvata i junaštva jednog čovjeka koji je donio slobodu ne samo srpskom narodu, nego svima koji žive na ovim prostorima, iako neki pokušavaju da izokrenu činjenice i da od junaka naprave atentatora i zločinca“, rekao je Katić.

On je napomenuo da su iz tog razloga, u okviru manifestacije, zajedno sa Arhivom BiH, organizovali izložbu o temi „Sarajevski atentat – istorijski kontekst u svjetlu dokumenata Arhiva BiH“ gdje su prikazani autentični dokumenti, fotografije koje jasno prikazuju istinu i sve ono što je prethodilo Prvom svjetskom ratu, samom atentatu i što se dešavalo nakon toga.

„Ne dozvoljavamo da se skrnavi ta istina i mi ćemo, kao Opštinska uprava, iz godine u godinu isticati značaj ove manifestacije i unapređivati je kako bismo našim budućim generacijama znali na pravi način da prikažemo istinu o jednom vremenu i narodu“, rekao je Katić povodom Vidovdanske akademije koja je organizovana u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo u okviru manifestacije „Principovi dani“.

On je dodao da je u prethodnih sedam dana realizovan bogat kulturni program koji su zajedno pripremili Opštinska uprava i opštinski Kulturni centar, a kruna svega toga je večerašnja Vidovdanska akademija.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva LJubiša Ćosić istakao je da je jedna od osnovnih poruka akademije da se Vidovdan slavi kao sveti datum za Srbe od Kosovskog boja kao prekretnica koja će uvijek voditi ka boljem.

„Na Vidovdan se uvijek dešavala bitna prekretnica, možda najznačajnija ovdje za nas je pucanj Gavrila Principa, ali i Vidovdanski ustav, skup na Gazimestanu i mnogo toga se veže za ovaj dan. Potrebno je da iz svakog ovog dešavanja izvučemo pouku da budemo bolji, postojaniji, odaniji svom rodu. To će biti naša najveća pobjeda“, rekao je Ćosić.

On je naglasio da je potrebno boriti se za istinsku proslavu Vidovdana, koji predstavlja pobjedu dobra nad zlom.

„To je ono što su uradili naši preci nadajući se da će narod biti okupljen na drugačiji način. Očekujem da ćemo čuti poruke jedinstva koje će ići u pravcu da uvijek možemo da budemo bolji, drugačiji i napredniji, a ponosni na sve prethodne Vidovdane“, poručio je Ćosić.

U programu svečane Vidovdanske akademije učestvovali su recitatori Vladimir Zelenović i Ilija Mimić, narodni guslar Vitomir Arsenić, gost iz Leskovca klavijaturista Goran Mladenović, te solisti Anja Radonja i Luka Novosel.

U okviru manifestacije „Principovi dani“, danas su položeni vijenci na grob Gavrila Principa na groblju „Sveti arhanđeli Georgije i Gavrilo“ u Sarajevu, kao i kod spomenika Principu u istoimenom parku u Istočnom Novom Sarajevu.

Završenog dana manifestacije u četvrtak, 30. juna, biće održana 14. „Konferencija beba“ sa početkom u 18.30 časova na Trgu Republike Srbije.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare