Kapele u Starom Brodu čuvaće sjećanje na ustaške zločine

0

Višegrad – U Starom Brodu, smještenom u kanjonu Drine, 15-ak kilometara nizvodno od Višegrada, u toku su završni radovi na Spomen kapeli izgrađenoj u znak sjećanja na stradanje više od 6 000 srpskih civila u ovom mjestu i Miloševićima od zloglasne ustaške crne legije u proljeće 1942. godine.

Prema riječima nadležnog sveštenika jereja Dragana Vukotića,treba još da budu završeni radovi na uređenju terena oko kapele, te da bude oslikana njena unutrašnjost.

Vukotić je izjavio SRNI da će oslikavanje biti obavljeno prema projektu Akademije za umjetnost i konzervaciju Srpske pravoslavne crkve /SPC/ iz Beograda, a po neposrednom uvidu profesora Gorana Janićijevića.

Kompletno oslikavanje unutrašnjosti kapale trebalo bi da košta oko 15.000 KM, a do sada je sakupljena polovina tog iznosa koji će biti utrošen za prvi dio radova, koji bi trebao da budu okončani u narednih 15 dana.

Nastavak freskopisanja unutrašnjosti kapele biće nastavljeno u septembru i oktobru nakon što bude prikupljen i ostatak sredstava.

STRADANJE SRBA

Prije 70 godina, u martu 1942. godine, u okviru ustaške ofanzive čija je namjera bila osvajanje granice na Drini, iz Sarajeva je, pod komandom krvnika Jure Francetića, krenulo oko deset hiljada ustaša koji su pred sobom tjerali nepregledne zbjegove srpskih civila sa područja Olova, Sarajeva, Kladnja, Han Pijeska, Romanije, Sokoca, Rogatice i Borika.

Uplašeni narod kretao se ka Višegradu, nadajući se da će tu preći Drinu i spas pred ustaškom kamom naći u Srbiji.

Italijanski vojnici u Višegradu nisu dozvolili zbjegu od oko deset hiljada civila da pređe most, već su ih uputili nizvodno prema selima Miloševići i Stari Brod, gdje su bile skele.

To su iskoristile ustaše i spriječile srpske civile da se prebace na drugu obalu Drine. U ova dva mjesta masakrirali su i u Drinu pobacali više od šest hiljada djece, žena i staraca.

Prema riječima jereja Vukovića za oko pola godine trebalo bi da budu poznata imena svih tada stradalih srpskih civila.

Stravičnim ustaškim zločinom bili su zaprepašteni i vojnici nacističke NJemačke na desnoj obali Drine koji su pokušali su da spriječe masovan pokolj Srba.

Prema sačuvanim tadašnjim svjedočenjima njemačkih vojnika „u Drinu se masovno bacilo 368 srpskih djevojaka da ne bi pale u ruke ustaških krvoloka“.

FRESKOPISANJEM PRIKAZATI STRADANJE

Projektom Akademije za umjetnost i konzervaciju SPC iz Beograda predviđeno da naveći dio unutrašnjosti kapele, čitava unutrašnja strana sjevernog zida, bude oslikana upravo motivima stradanje srpskog naroda, koji silazi sa Romanije na Drinu.

Biće prikazano i masovno skakanje srpskih djevojaka u Drinu.

Unutrašnjost južnog zida, lijevo i desno od ulaznih vrata kapele, biće oslikane scenama stradanja svetog Vukašina iz Klepaca i djevojčice Milice Rakić iz Beograda.

Vukašin je stradao u Jasenovcu gdje ga je jedan ustaša mučio tražeći da se odrekne vjere pravoslavne.

I nakon što se, uprkos strašnom mučenju, tokom kojeg su mu odsječene uši i nos, te izvađene oči, Vukašin nije odrekao srpskog porijekla i vjere pravoslavne, njegov krvnik je, kako to potvrđuju dokumenta iz arhive Nezavisne države Hrvatske, poludio.

Iza lika Vukašina biće oslikani motivi stradanja ljudi u Jasenovacu, najvećem srpskom stratištu.

Na drugom zidu biće naslikana mučenička smrt trogodišnje Milice Rakić iz Zemuna, koja je stradala u vrijeme NATO bombardovanja Srbije 1999. godine.

I Vukašina i Milicu kanonizovala je SPC.

U trijumfalnim lukovima tebalo bi da bude oslikano oko 40 likova mučenika dabrobosanskih i mileševskih, od Drugog svjetskog rata pa na ovamo među kojima i Petra Dabrobosanskog i Platona Banjalučki, koji su, takođe, stradali od ustaške ruke.

SAČUVATI SJEĆANJE NA STRADANJE NA DRINI

Prema riječima jereja Vukovića, oslikavanjem bi bili gotovo završeni radovi na izgradnji kapele sa koje su se zvona prvi put oglasila uz protekle Vaskršnje praznike, dok je služenje prve Svete liturgije planirano na proljeće naredne godine.

On je istakao da je ostalo da bude urađen teren oko kapele.

Jerej Vuković posebno naglašava činjenicu da do kapele nema kopnenog puta i da je sav materijal za njenu izgradnju iz oko 15 kilometara udaljenog Višegrada dopremljen vodenim putem rijekom Drinom.

Prema njegovim riječima, u planu je gradnja puta od Borika kod Rogatice do kapele za šta je potrebno oko 800.000 KM.

Iako su opštine Višegrad i Rogatica izrazile spremnost da i u nastavku radova na Spomen kompleksu u Starom Brodu pomognu logistički i finansijski, jerej Vuković se nada pomoći i ostalih lokalnih i republičkih institucija i preduzeća, kao i pojedinaca, poput Gorana Krlića, nastanjenog u Austriji, porijeklom iz ovog kraja, koji je nedavno predao više od 2.000 evra, prikupljenih od Srba iz Austrije.

Poslanici u Narodnoj skupštini Republike Srpske iz Gornjedrinskog i Romanijskog kraja predložiće da spomenik podignut stradalim na Drini bude uvršten u prvu kategoriju spomenika.

Oni će pokrenuti i inicijativu da ovo područje bude proglašeno područjem od opšteg interesa, te da obilježavanje godišnjice stradanja Srba na ovom mjestu uđe u kalendar obilježavanja događaja od značaja za Srpsku.

U Starom Brodu je 2008. godine podignuto i Spomen obilježje u znak sjećanja na ovaj stravični zločin.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare