Saradnja u borbi protiv nasilja u porodici

0
ISTOČNO SARAJEVO – Gradonačelnik Istočnog Sarajeva, načelnici i predstavnici šest gradskih opština, Centra javne bezbjednosti i Misije OEBS-a u BiH potpisali su danas u Istočnom Sarajevu Protokol o saradnji o pitanjima zaštite žrtava nasilja u porodici.

Cilj ovog protokola je uspostavljanje efikasnog mehanizma za zaštitu žrtava nasilja u gradu Istočno Sarajevo i njegovim opštinama i bolju saradnju svih ključnih institucija koje se bave ovim problemom.

Direktor OEBS-ovog Odjeljenja za ljudska prava Ričard Vilijams rekao je da je činjenica da je nasilje u porodici u BiH zaista prisutno i da pogađa dosta ljudi i porodica, ali najviše žene.

„Najvažnije je da je u BiH u ovoj oblasti doneseno zakonodavstvo i usvojeni međunarodni protokoli.Bitno je da sada bude obezbijeđeno provođenje toga“, istakao je Vilijams i dodao da je potpisivanje ovog protokola važna mjera u borbi protiv nasilja u porodici.

Prema njegovim riječima, bezbjednost i ljudska prava nisu briga samo jedne države i pojedinca.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Vinko Radovanović rekao je da je će ovaj protokol, čija implementacija u početku neće biti laka, olakšati rješavanje problema nasilja u porodici, jednog od većih i ozbiljnijih u lokalnim zajednicama.

Zamjenik načelnika Centra javne bezbjednosti Istočno Sarajevo Branimir Šehovac naveo je da je u ranijem periodu i prije donošenja Zakona o zaštiti od nasilja u porodici bio mali broj evidentiranih prijava nasilja u porodici, ali da je donošenje Zakona evidentiran njihov porast jer su žrtve prestale da se ustručavaju da prijave nasilja.

„Policija ohrabruju žrtve i sve druge da se ne ustručavaju i prijave nasilje u porodici kako bi takva pojava mogla da bude suzbijena. Sama policija ne može puno toga uraditi na suzbijanju nasilja u porodice nego je potrebno da se u to uključe i druge institucije“, istakao je Šehovac.

Stručna saradnica za sprečavanje nasilja nad ženama u DŽender centru Republike srpske /RS/ Tijana Arambašić – Živanović rekla je da ovaj protokol reguliše procedure i definiše korake koje svaka institucija treba da preduzme kako bi riješila akutni problem nasilja u porodici.

„Od 2005. godine, od kada postoji SOS linija za žrtve nasilja u porodici u RS koju je uspostavio DŽender centar RS u saradnji sa još pet nevladinih organizacija, registrovano je više od 7.000 poziva. To je alarmantan podatak“, istakla je Arambašićeva.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare