Kako je bilo nekad: Mali fudbal u Palama 1976. godine

0

Aktuelni Turnir u malom fudbalu Pale 2011, ima bogatu istoriju. Trenutno se igra 52. turnir po redu i rijetki su ljudi koji se sjećaju početaka turnira krajem pedesetih godina prošlog vijeka. Tokom građanskog rata u BiH 92-95 godine, turnir se nije igrao.

Sjećanje na turnir iz 1976. oslikava Pale sedamdesetih godina u sportskom i kulturnom duhu. S obzirom da su tada Pale bile jedno malo mjesto sa svega nekoliko hiljada stanovnika, turnir je bila jedna od najvažnijih manifestacija toga vremena, a tih godina ga je organizovala Opštinska konferencija Saveza socijalističke omladine Pale.

Tada je bilo najvažnije odbraniti ime i čast stanovnika svoga kraja, pa su imena ekipa tih godina uglavnom nosila imena naselja u Palama i okolini. Nije bilo bitno koje si nacionalnosti i vjere, bilo je bitno biti prvi u fudbalu i dokazati ko je „gazda u kraju“.

Na turniru su učestvovale i ekipe iz Sarajeva, velika fudbalska imena toga vremena, kao što su Safet Sušić ili Želimir Keli Vidović. Fudbal nije bio plaćen sport i jedva da se od fudbala živjelo i u velikim klubovima kao što su Sarajevo i Željezničar. Legendama kakve su Sušić i Vidović nije bilo teško igrati na „kaljuzi“ pored Srednje škole u Palama.

Naši sagovornici koji su zaslužni za pisanje ovoga teksta Miodrag Cicović i Dušan Janković se sa ponosom sjećaju toga vremena i ekipa sa Buloga, Hreše, iz Sarajeva, sa Stanice Pala…

Turnir se u početku igrao na Đurđinom polju (današnje Dedinje), pored Srednje škole u Palama i na nekadašnjem terenu FK Romanija, gdje se danas nalazi zgrada pošte u Palama.

Neprikosnovena tih godina je bila ekipa sa Korana, sastavljena od lokalnih momaka, koja je nastupala pod imenom „Radio ton“. Nekada se igralo bez trenera, oni nisu bili bitni u fudbalu, a vođa ekipe je bio uglavnom sponzor. Sponzor „Radio ton-a“ Dušan Janković se prisjeća tih vremena i igrača koji su igrali za šampionsku ekipu. Kroz maglu se sjeća da je te godine u polu-finalu pobijeđena ekipa Safeta Sušića.

– Branio je Novak Janković, ovo je ja mislim njegova slika. Kapiten je bio Živorad Marković, a još su igrali Miodrag Cicović, Milentije Janković, Dragiša Gluhović, Zoran Marković, Marinković Rajko, Obradović Dobro, Kusmuk Tihomir… ne mogu da se baš sjetim svih, sjećanja su mi izblijedila, ali se sjećam da su bili strašna ekipa, rekao je Dule Janković.


Profesor Vitomir Milovanović, Dušan Janković i Vladimir Furtula na turniru 1976. godine

Zadnji voz kroz Pale je prošao 01. avgusta 1978. godine, a tih godina ekipe su uglavnom dolazile vozom na turnir. S obzirom da skoro nije ni bilo medija, vijest o turniru se prenosila po raznim kafanama i prodavnicama.

– Sjećam se da nije bilo mnogo novca i da je velika nagrada bila, ako bi se za novac od osvojenog turnira moglo kupiti jedno janje. Obično je sponzor kupovao još jedno, pa je nagrada igračima bio jedan dobar „dernek“. Mi smo derneke organizovali na Dvorištima, tada nije bilo vikendica kao danas.

Vremenom je turnir u Palama postao jedan od najjačih turnira u BiH, pa i u bivšoj Jugoslaviji. Kroz turnir su prolazila slavna fudbalska imena toga vremena, a svoju tradiciju turnir uspješno ispisuje i danas.

Na Koranu i danas prve fudbalske korake prave dječaci iz kraja, pa i oni koji žive malo dalje. Možda će neki od njih u skorijoj budućnosti uspješno predstavljati naš grad kao što to trenutno čine Goran Trobok, Ognjen Koroman, Aleksandar Kosorić…


Fotografije:


fudbal_pale_1974h.jpg fudbal_pale_1976a.jpg fudbal_pale_1976b.jpg fudbal_pale_1976c.jpg fudbal_pale_1976d.jpg

fudbal_pale_1976e.jpg fudbal_pale_1976f.jpg fudbal_pale_1976g.jpg fudbal_pale_1976i.jpg

(www.palelive.com)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare