Jubileji Srpske pravoslavne crkve veliki događaj, ali i obaveza

0

SOKOLAC – NJegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Hrizostom poručio je večeras da je obilježavanje 800 godina autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve /SPC/ veliki događaj, ali i obaveza za Crkvu da, na osnovu dosadašnjeg iskustva, nastavi da se bori i nalazi rješenja u svakoj prilici za srpski narod.

Mitropolit Hrizostom je večeras na Sokocu pred početak duhovne akademije povodom 800 godina od samostalnosti SPC i osnivanja Dabarske eparhije, današnje Mitropolije dabrobosanske /1219. godine/, podsjetio na sve ono što je učinio Sveti Sava i njegovi nasljednici da Crkva poslije svih stradanja i iskušenja opstane.

„Ne samo da treba da se sjećamo, već i da preuzimamo odgovornost za ono što je bilo, a još više za ono što će biti u narednih 800 godina, jer Crkva mora, upravo na iskustvu od osam vijekova i dalje da nastavi da se bori, da živi i da nalazi rješenja da u svakoj prilici i u svakoj neprilici za srpski narod“, naglasio je mitropolit.

Mitropolit Hrizostom je naglasio da je ovo drugo veliko crkveno slavlje, te da će istim povodom biti organizovano na Palama, Istočnom Sarajevu, Sarajevu i u Zenici, da bi cijela Eparhija učestvovala u obilježavanju tog jubileja autokefalnosti, ali i Mitropolije dabrobosanske, koju je stvorio Sveti Sava prije 800 godina.

Direktor Arhiva Srpske pravoslavne crkve Radovan Pilipović naglasio je da proslavljanje 800 godina autokefalnosti SPC znači da jedan narod ima pravo na samostalnu crkvenu hijerahiju, na svoj nacionalni bogoslužbeni jezik i na način organizovana crkvene uprave.

On je podsjetio da u okviru 13 eperhija koje osnovao otac nacije – Sveti Sava i Dabarska eparhija, kao preteča Dabrobosanske eparhije.

Pilipović je ocijenio da današnji položaj SPC najviše liči na onaj sa kraja 18. i sa kraja 19 vijeka, jer Srbi kao nacija žive u vremenu političke razjedinjenosti i jedina institucija koja ih okuplja je Srpska pravoslavna crkva.

„Tako je to bilo između 1557. i 1766. godine, kada su tri carstva praktično držala u političkom smislu srpski etnički prostor, SPC je bila čuvar nacionalnog i duhovnog identiteta“, naveo je Pilipović.

On je dodao da je takvo stanje bilo i krajem 19. vijeka i sve do 1918. godine, kada je izvojevana sloboda.

Pilipović je istakao da se u vremenu postsocijalizma i tranzicije SPC suočava sa iskušenjem političkih pritisaka da se odrekne svoga identiteta i da nastanu neki novi, hibridni identiteti.

On je ocijenio da će ta iskušenja biti prebrođena zahvaljujući, prije svega, školovanim kadrovima i poznavanju istorije.

Duhovnoj akademiji na Sokocu prisustovali su sveštenstvo i monaštvo Eparhije dabrobosanske, predstanici Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka Oružanih snaga BiH, grada Istočno Sarajevo, opštine Sokolac, privrednog, društvenog i kulturnog života ove lokalne zajednice.

Duhovnoj akademiji prethodilo je praznično večernje sa petohljebnicom koje je služio mitropolit Hrizostom i svečana praznična litija od crkve Svetog proroka Ilije do Centralnog spomen-obilježja poginulim borcima u minulom ratu povom Svetog proroka Ilije – zaštitnika opštine Sokolac i hrama posvećenog ovom svetitelju.

Delegacija opštine Sokolac i opštinske Boračke organizacije položila je vijenac na centralno spomen-obilježje na Sokocu na kome su upisana imena 1.250 boraca poginulih u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare