Otvoren foto-konkurs „Tragom duše“

0

VIŠEGRAD – Foto-konkurs pod nazivom „Tragom duše 2019“, koji je tematski usmjeren ka prikupljanju fotografija prirodnih i nepokretnih kulturnih dobara Srpske, otvoren je danas i trajaće do 30. septembra.

Koordinator projekta Bojana Podgorica izjavila je Srni da konkurs, koji se peti put organizuje u Republici Srpskoj, predstavlja jedno od najvećih foto-takmičenja organizovanih na ovim prostorima.

„Žiri sastavljen od stručnjaka iz relevantnih oblasti izabraće 20 najboljih autorskih fotografija u dvije kategorije, prirodna dobra i nepokretna kulturna dobra, koje će biti predstavljene javnosti na specijalnoj izložbi 26. oktobra“, navela je Podgorica.

Ona je istakla da ukupan nagradni fond iznosi 2.400 KM, te da će prvih šest fotografija, po tri iz obje kategorije, biti novčano nagrađene.

„Cilj konkursa je doprinos popularizaciji kulturnih i prirodnih dobara Republike Srpske i unapređenju dostupnosti riznice kulturnog i istorijskog nasljeđa zemlje na internetu“, naglasila je Podgorica.

Ona je dodala da se projekat realizuje u organizaciji Vikimedijine zajednice Republike Srpske, a pod pokroviteljstvom Zadužbine Vikimedije.

Podgorica je istakla da su lokalni partneri u projektnim aktivnostima Turistička organizacija Republike Srpske, Turistička organizacija Doboja, Turistička organizacija Bileće, Turistička organizacija Foče, Srpsko prosvjetno i kulturno društvo „Prosvjeta“ iz Višegrada, portal „Srbi u BiH“, Udruženje građana „Kultura kulturi“ iz Banjaluke i Foto-kino klub „Trebinje“.

Takmičenje „Tragom duše“ nastalo je po ugledu na dva međunarodna takmičenja – „Viki voli Zemlju“ i „Viki voli spomenike“ u okviru kojih je do sada prikupljeno više od četiri miliona fotografija prirodnih i kulturnih spomenika.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare