Jezik i narod dijele sudbinu

0

SOKOLAC – Poznati lingvista Milorad Telebak istakao je da je u jeziku, prošlost, sadašnjost i budućnost, kao i duhovnost jednog naroda, naglasivši da jezik i narod dijele sudbinu.

Telebak je naveo da se jezik naziva po narodima, a ne po državama.

„Moramo se vratiti srbistici, govoriti srpski jezik, vratiti se srpskoj tradiciji i uzusu u upotrebi jezika. Moramo vratiti svoje pismo da pišemo samo ćirilicom, kao što svi drugi narodi pišu svojim pismom, nema dvoazbučnih naroda“, poručio je Telebak na predavanju pod nazivom „Kroz srpski jezik sa smjehom“ koje je sinoć održano na Sokocu.

On je rekao da se riječi moraju učiti iz rječnika, one nose neka značenja, a smatra se da ima oko 2.000 riječi i njihovih oblika gdje su akcenti jedini znaci razlika u značenju. „Jezik mora biti sažet, dobar stil traži sažetost jer gdje je mnogo riječi malo je misli“, ističe Telebak.

Telebak kaže da onaj jezik koji se uči u djetinjstvu je narodni jezik, dijalekat u zavisnosti gdje ko živi, ali nijedan maternji jezik nije na nivou standardnog, odnosno književnog jezika, što znači da se mora učiti.

Prema njegovim riječima, nedopustivo je da se srpski jezik ne uči u srpskim školama, uči se u osnovnoj školi, ali to su osnovi koje bi trebalo u srednjoj školi proširivati i nadograđivati.

Telebak je rekao da je jezik gramatika i pravopis, dok je književnost nešto drugo, napomenuvši da se ona uči u srednjoj školi kao da je zadatak škole da obrazuje književnike. Nije Vuk Karadžić slučajno svoju prvu gramatiku nazvao pismenica.

„Nikada svoj jezik nismo manje učili, a nikada više ljudi nije javno govorilo i pisalo, te je nepismenost zacarila na javnoj sceni ili polupismenost“, naglasio je Telebak.

Prema njegovim riječima, za narod jezik nije samo sredstvo komunikacije, već oruđe kulture i nauke, a zahvaljujući jeziku sve ono što su stvorile prethodne generacije bude preneseno na buduća pokoljenja.

On je napomenuo da je pojavom pisma mogućnost prenošenja u vremenu i prostoru neograničena. „Da nije jezika ne bi bio moguć napredak jer bi svaka generacija počinjala ispočetka“, naglašava Telebak.

Telebak je dobitnik književnih nagrada „Sveti Sava“ i „Kočićevo pero“ za jezičke priručnike koje je napisao. Dobitnik je Povelje za ukupan doprinos u njegovanju srpske jezičke kulture, koje dodjeljuje Matica srpska za doprinos kultivisanju srpskog standardnog jezika.

Autor je desetak jezičkih priručnika, objavio je više od 800 napisa o srpskom jeziku u raznim listovima i časopisima, a priredio je i oko 400 jezičkih emisija za radio i televiziju.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare